Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Valdošā prokrieviskā partija "Gruzijas sapnis" ieguvusi vairākumu parlamentā, paziņojusi vēlēšanu komisija

Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zurab Javakhadze/REUTERS

Gruzijas valdošā partija "Gruzijas sapnis" sestdien notikušajās vēlēšanās ieguvusi vairākumu valsts parlamentā, svētdien paziņoja centrālā vēlēšanu komisija, savukārt opozīcija uzskata rezultātus par viltotiem.

Pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 99% vēlēšanu iecirkņu "Gruzijas sapnis" ieguvusi 54,08 % balsu, bet četru prorietumniecisku opozīcijas partiju alianšu apvienība - 37,58% balsu, preses konferencē teica centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Giorgijs Kalandarišvili.

Atbilstoši šiem rezultātiem "Gruzijas sapnis" ieguvis 91 no 150 vietām parlamentā - pietiekami, lai izveidotu valdību bez citu partiju pieaicināšanas.

"Gruzijas sapnis" bija cerējis iegūt 113 mandātus - "konstitucionālo vairākumu", kas tam dotu iespēju aizliegt opozīcijas partijas.

Jau vēstīts, ka opozīcijas partijas paziņojušas, ka neatzīst vēlēšanu rezultātus, nosaucot tos par krāpnieciskiem.

Nobalsojušo aptauja, ko pēc opozīciju atbalstošā televīzijas kanāla "Formula" pasūtījuma veica ASV socioloģisko pētījumu kompānija "Edison Research", liecina, ka četru opozīcijas spēku apvienība kopā ieguvusi 51,9% balsu, bet valdošā partija "Gruzijas sapnis" - 40,9% balsu.

Prorietumnieciskā prezidente Salome Zurabišvili pauda satraukumu par vardarbības gadījumiem dažos vēlēšanu iecirkņos un apsūdzībām par biļetenu viltošanu un vēlētāju iebiedēšanu.

Pašreizējā valdība, ko veido miljardiera Bidzinas Ivanišvili dibinātā partija "Gruzijas sapnis", iekšpolitikā sākusi faktiski kopēt Krievijas diktatora Vladimira Putina politiku, bet ārpolitikā reproducēt Maskavas pretrietumniecisko naratīvu.

Gruzija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, un Brisele ir brīdinājusi, ka šīs vēlēšanas noteiks valsts iespējas pievienoties blokam.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu