Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Piemaskavā tiek paplašināta militārā biolaboratorija, apgalvo laikraksts

Piemaskavā tiek paplašināta militārā biolaboratorija, apgalvo laikraksts
Piemaskavā tiek paplašināta militārā biolaboratorija, apgalvo laikraksts Foto: Ekrānuzņēmums

Pēdējos divus gadus slēgtajā militārajā pilsētiņā Piemaskavā tiek paplašināta militārā biolaboratorija, kas tur atrodas kopš padomju laikiem, ziņo laikraksts "Washington Post", atsaucoties uz satelītattēlu analīzi.

Slēgtās militārās pilsētiņas Sergijevposada-6 teritorijā tiek būvēts jauns ēku komplekss vairāk nekā 23 tūkstošu kvadrātmetru platībā, vēsta avīze.

Tā raksta, ka dažas no jaunajām ēkām atgādina biolaboratorijas darbam ar patogēniem. Satelīti konstatējuši aktivitāti šajā vietā vairākus mēnešus pēc tam, kad sākās Krievijas pilna mēroga iebrukums Ukrainā.

Laikraksts vēsta, ka topošajā objektā ir desmitiem gaisa filtrēšanas iekārtu uz jumta un pazemes infrastruktūra, kā arī tiek īstenoti pastiprināti drošības pasākumi. "Washington Post" avoti teikuši, ka objekta teritorijā atrodas arī elektrostacija.

ASV izlūkdienestu analītiķi secinājuši, ka objektā, iespējams, joprojām atrodas iesaldētas vīrusu kolekcijas, kas tika pētītas padomju laikā.

Militārajā pilsētiņā Sergijevposada-6 atrodas Krievijas Aizsardzības ministrijas 48.centrālais pētniecības institūts. Oficiāli pētniecības institūts izstrādā medicīniskās aizsardzības līdzekļus pret īpaši bīstamām infekcijām armijai un iedzīvotājiem. Amatpersonas sacījušas, ka tā laboratorijās pēta nāvējošus mikrobus, lai stiprinātu valsts aizsardzību pret bioterorismu un pandēmijām nākotnē.

Kopš maija institūtam ir noteiktas ASV sankcijas. Vašingtona uzskata, ka tas ir iesaistīts ķīmisko un bioloģisko ieroču izstrādē. Pētniecības institūts tiek turēts aizdomās arī par palīdzību ķīmiskā ieroča ražošanā, kas tika izmantots 2018.gadā notikušajā mēģinājumā nogalināt bijušo Krievijas militārā izlūkdienesta GRU darbinieku Sergeju Skripaļu un viņa meitu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu