Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Eiropas Parlaments žurnālistikas gada balvu piešķīris projektam par bezvēsts pazudušiem migrantu bērniem

Eiropas Parlaments žurnālistikas gada balvu piešķīris projektam par bezvēsts pazudušiem migrantu bērniem
Eiropas Parlaments žurnālistikas gada balvu piešķīris projektam par bezvēsts pazudušiem migrantu bērniem Foto: Mathieu CUGNOT

Eiropas Parlaments (EP) Dafnes Karuanas Galicijas 2024.gada žurnālistikas balvu piešķīris projektam "Lost in Europe", kas pētījis vairāk nekā 50 000 nepavadītu bērnu migrantu bezvēsts pazušanu, informē EP preses sekretārs Jānis Krastiņš.

Pētījumā iesaistījās mediji no Vācijas, Itālijas, Grieķijas, Nīderlandes, Beļģijas, Īrijas un Lielbritānijas, un tajā atklājās, ka pēc ierašanās Eiropas valstīs no 2021. līdz 2023.gadam bez vēsts ir pazuduši vismaz 51 433 nepavadīti bērni migranti.

No šā gada 3.maija līdz 31.jūlijam savus darbus žūrijai iesniedza simtiem žurnālistu no 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Vispirms žūrija no 318 pieteikumiem atlasīja 13 labākos žurnālistikas darbus, bet pēc tam izvēlējās vienu laureātu.

Projektā "Lost in Europe" noskaidrots, ka kopš 2021.gada pēc ierašanās Eiropā katru dienu ir pazuduši vidēji gandrīz 47 bērni. Projektā izmantoti dati, kas saņemti no 31 Eiropas valsts, tostarp Austrijas, Vācijas un Itālijas.

Mēnešiem ilgie pētījumi liecina, ka bezvēsts pazudušo bērnu migrantu skaits varētu būt pat vēl lielāks, jo ziņojumi ir stipri nepilnīgi, tāpēc ka dažās valstīs nenotiek datu vākšana un trūkst konsekventas dokumentācijas.

Jaunāko projekta secinājumu pamatā ir "Lost in Europe" 2021.gada pētījums. Tajā atklājās, ka no 2018. līdz 2020.gadam Eiropā bez vēsts ir pazuduši vairāk nekā 18 000 migrantu bērnu.

Organizācijas "Missing Children Europe" ģenerālsekretāre Āhje Īvene uzsvēra, ka šie dati, visticamāk, atspoguļo tikai "aisberga redzamo daļu", jo Eiropā satraucošā ātrumā joprojām pazūd arvien vairāk bērnu migrantu, kuri, iespējams, ir kļuvuši par cilvēku tirdzniecības un mūsdienu verdzības upuriem.

Pētniecības projektā iesaistījās izdevniecības "De Standaard" no Beļģijas, "Small Stream Media" no Nīderlandes, "RBB" no Vācijas, "Knack" no Beļģijas, "ANSA" un "Domani" no Itālijas, "CNN" no Lielbritānijas un ASV, "VRT" no Beļģijas, "Εfimerida ton Syntakton" no Grieķijas, "The Journal" no Īrijas, "Tagesschau" no Vācijas un "NRC" no Nīderlandes.

Dafnes Karuanas Galicijas vārdā nosauktā balva tika izveidota 2019.gada decembrī ar EP Prezidija lēmumu. Balva godina maltiešu pētnieciskās žurnālistes, blogeres un korupcijas apkarošanas aktīvistes Dafnes Karuanas Galicijas piemiņu. Galicija gāja bojā 2017.gadā, eksplodējot viņas automašīnā ievietotam spridzeklim.

Balva tiek pasniegta katru gadu Galicijas slepkavības gadadienā. To piešķir par izcilu veikumu žurnālistikā, kas veicina vai aizstāv ES pamatvērtības - cilvēka cieņu, brīvību, demokrātiju, vienlīdzību, tiesiskumu un cilvēktiesības.

Lai piedalītos konkursā, ir jāiesniedz padziļināta tvēruma pētnieciskās žurnālistikas darbi, kas publicēti vai pārraidīti medijos kādā no 27 ES dalībvalstīm. Balva tiek pasniegta, lai atbalstītu profesionālos žurnālistus, kuri ar savu darbu palīdz sargāt brīvību, vienlīdzību un iespējas, un lai akcentētu profesionālās žurnālistikas nozīmi šajā svarīgajā cīņā.

Darbus vērtē neatkarīga žūrija, kuras sastāvā darbojas preses un pilsoniskās sabiedrības pārstāvji no visām 27 ES dalībvalstīm, kā arī Starptautiskās Žurnālistu federācijas pārstāvis.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu