Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Japānas valdošā koalīcija vēlēšanās varētu būt zaudējusi vairākumu parlamentā

Galvenās opozīcijas Japānas Konstitucionāli demokrātiskās partijas līderis Jošihiko Noda runā ar medijiem partijas galvenajā mītnē Tokijā, Japānā, 2024. gada 27. oktobrī.
Galvenās opozīcijas Japānas Konstitucionāli demokrātiskās partijas līderis Jošihiko Noda runā ar medijiem partijas galvenajā mītnē Tokijā, Japānā, 2024. gada 27. oktobrī. Foto: EPA/Scanpix

Japānā svētdien notikušajās parlamenta pirmstermiņa vēlēšanās valdošā koalīcīja, kuru veido premjerministra Sigeru Isibas vadītā Liberāldemokrātiskā partija (LDP) un partija "Komeito", zaudējusi vairākumu parlamentā, liecina telekanāla NHK prognozes, kas balstītas uz nobalsojušo vēlētāju aptaujām un pirmajiem provizoriskajiem rezultātiem.

Atbilstoši šīm prognozēm LDP ieguvusi 173 vietas un "Komeito" 22 vietas - kopā 195 vietas, taču vairākumam nepieciešamas 233 vietas. Līdzšinējā parlamenta sastāvā LDP bija 256 vietas.

LDP galvenā sāncense, ekspremjera Josihiko Nodas vadītā Konstitucionāli demokrātiskā partija ieguvusi 137 vietas salīdzinājumā ar 98 vietām līdz šim, liecina prognozes.

Vairākuma zaudēšana pati par sevi nenozīmē, ka būs jauna valdošā koalīcija, jo LDP un "Komeito" var izveidot mazākuma valdību, taču tai būs grūti īstenot savu politiku.

Aptaujas liecina, ka vēlētājus visvairāk uztrauc inflācija un skandāli, kas satricināja LDP laikā, kad tās līderis un premjerministrs bija Fumio Kisida.

Isiba uzvarēja septembra beigās notikušajās LDP līdera vēlēšanās, kurās Kisida nekandidēja, un 1.oktobrī viņu nomainīja arī premjera amatā. Izsludinot parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, Isiba cerēja, ka LDP tajās saglabās vairākumu.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu