Eiropadomes prezidents mudina Gruziju izmeklēt pārkāpumus vēlēšanās

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels
Eiropadomes prezidents Šarls Mišels Foto: AFP/SCANPIX

Eiropadomes prezidents Šarls Mišels svētdien aicināja Gruziju izmeklēt pārkāpumus sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās, par kuru uzvarētāju centrālā vēlēšanu komisija pasludinājusi valdošā promaskavisko partiju "Gruzijas sapnis", savukārt opozīcija paziņojusi, ka rezultātus neatzīst.

Mišels platformā "X" ierakstījis, ka Gruzijas varasiestādēm "ātri, caurskatāmi un neatkarīgi jāizmeklē pārkāpumi vēlēšanās (..) un ar tiem saistītās apsūdzības".

"Mēs vēlreiz atkārtojam Eiropas Savienības (ES) aicinājumu Gruzijas vadībai apliecināt savu stingro apņemšanos virzīties uz ES," uzsvēris Eiropadomes prezidents..

"Pašlaik vissvarīgākais ir konstruktīvs un iekļaujošs dialogs visā politiskajā spektrā," viņš norādījis.

Mišels piebildis, ka sanāksmē novembrī Budapeštā Eiropadome "izvērtēs situāciju un noteiks turpmākos soļus mūsu attiecībās ar Gruziju".

Tikmēr Gruzijas valdība svētdien paziņoja, ka pirmdien Gruziju apmeklēs Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns, kurš ir partijas "Gruzijas sapnis" sabiedrotais un pazīstams arī ar savām draudzīgajām attiecībām ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu. Ungārija pašlaik ir ES prezidējošā valsts.

Orbāns sestdienas vakarā pēc tam, kad viena no nobalsojušo vēlētāju aptaujām bija parādījusi, ka vadībā ir "Gruzijas sapnis" un pirms vēl bija publicēti provizoriskie rezultāti, steidzās apsveikt "Gruzijas sapni" ar "pārliecinošu uzvaru".

Jau vēstīts, ka Gruzijas centrālā vēlēšanu komisija svētdien paziņoja, ka partija "Gruzijas sapnis" sestdien notikušajās vēlēšanās ieguvusi vairākumu valsts parlamentā. Savukārt opozīcija uzskata rezultātus par viltotiem, un divi lielākie opozīcijas saraksti - "Koalīcija par pārmaiņām" un "Vienotība - Nacionālā kustība" - svētdien atteicās pieņemt parlamenta deputātu mandātus.

Arī Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili paziņoja, ka neatzīst vēlēšanu rezultātus un aicināja opozīcijas atbalstītājus protestēt.

Pēc balsu saskaitīšanas vairāk nekā 99% vēlēšanu iecirkņu "Gruzijas sapnis" ieguvusi 54,08% balsu, bet četru prorietumniecisku opozīcijas partiju alianšu apvienība - 37,58% balsu, preses konferencē teica centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Giorgijs Kalandarišvili.

Atbilstoši šiem rezultātiem "Gruzijas sapnis" ieguvis 91 no 150 vietām parlamentā - pietiekami, lai izveidotu valdību bez citu partiju pieaicināšanas.

Nobalsojušo aptauja, ko pēc opozīciju atbalstošā televīzijas kanāla "Formula" pasūtījuma veica ASV socioloģisko pētījumu kompānija "Edison Research", liecina, ka četru opozīcijas spēku apvienība kopā ieguvusi 51,9% balsu, bet partija "Gruzijas sapnis" - 40,9% balsu.

Balsošanu vēlēšanās "apgrūtināja nevienlīdzīgi spēles noteikumi, spiediens un spriedze", teikts Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) Demokrātisko institūciju un cilvēktiesību biroja, Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA), Eiropas Parlamenta un NATO Parlamentārās asamblejas kopīgās novērošanas misijas paziņojumā, kurā arī paustas bažas par rezultātu ticamību.

Pašreizējā valdība, ko veido miljardiera Bidzinas Ivanišvili dibinātā partija "Gruzijas sapnis", iekšpolitikā sākusi faktiski kopēt Putina politiku, bet ārpolitikā reproducēt Maskavas pretrietumniecisko naratīvu.

Gruzija ir ES kandidātvalsts, un Brisele ir brīdinājusi, ka šīs vēlēšanas noteiks valsts iespējas pievienoties blokam.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu