Latvija pauž satraukumu par Gruzijā notikušo parlamenta vēlēšanu procesu,

Foto: Reuters/ScanPix

Latvijas Ārlietu ministrija (ĀM) pauž nopietnu satraukumu par procesu un apstākļiem, kādos Gruzijā aizvadītas nupat notikušās parlamenta vēlēšanas, bet vienlaikus arī ir apsveicama Gruzijas tautas lielā interese par šīm vēlēšanām un pilsoniskā aktivitāte, teikts ĀM svētdienas vakarā izplatītā paziņojumā.

Kā norāda ĀM, satraukumu rada starptautisko un vietējo neatkarīgo novērotāju secinājumi par Gruzijas parlamenta vēlēšanām - tās notika izteiktas politiskās polarizācijas apstākļos, valdot spriedzei starp politisko varu un opozīciju.

Vienlaikus, īpaši ņemot vērā situāciju, apsveicama ir Gruzijas tautas lielā interese par šīm vēlēšanām - gan augstā vēlētāju aktivitāte, gan Gruzijas sabiedrības interese par to norisi un iznākumu, teikts ĀM paziņojumā.

Novērotāji snieguši atzinumu par nopietniem pārkāpumiem priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā, kas ietver opozīcijas iebiedēšanu, iejaukšanos vēlēšanu procesā, plaša mēroga administratīvo resursu izmantošanu, spiediena izdarīšanu uz vēlētājiem un vēlētāju iebiedēšanu, kā arī masveida balsošanas aizklātības pārkāpšanu un citus pārkāpumus.

Latvija aicina Gruzijas atbildīgās institūcijas nekavējoties rīkoties, lai izmeklētu konstatētos pārkāpumus un lai nodrošinātu vietējās un starptautiskās sabiedrības uzticību vēlēšanu procesam un pilsoņu pamattiesību aizsardzību.

"Gruzijas valdībai un tiesībsargājošajām iestādēm ir jārespektē Gruzijas pilsoņu tiesības paust savu viedokli vēlēšanās, kuru norise atbilst visiem demokrātiskajiem principiem. Vēlēšanu rezultāti ir jāvērtē Gruzijas tautai," pausts ĀM izplatītajā paziņojumā.

Tikmēr Latvijas Valsts prezidents Edgars Rinkēvičs tviterī ierakstījis, ka Gruzijas cilvēkiem ir Eiropas sapnis un nevienam nav tiesību viņiem šo sapni atņemt ar iebiedēšanu un manipulācijām. Rinkēvičs šajā situācijā pauž vislielāko solidaritāti Gruzijas tautai un tās prezidentei.

ĀM sola turpināt rūpīgi sekot notikumu attīstībai Gruzijā.

Jau vēstīts, ka Gruzijas centrālā vēlēšanu komisija svētdien paziņoja, ka valdošā promaskaviskā partija "Gruzijas sapnis" sestdien notikušajās vēlēšanās ieguvusi vairākumu valsts parlamentā. Savukārt opozīcija uzskata rezultātus par viltotiem, un divi lielākie opozīcijas saraksti - "Koalīcija par pārmaiņām" un "Vienotība - Nacionālā kustība" - svētdien paziņoja, ka atsakās pieņemt parlamenta deputātu mandātus.

Gruzijas prezidente Salome Zurabišvili svētdienas vakarā paziņoja, ka neatzīst centrālās vēlēšanu komisijas publiskotos parlamenta vēlēšanu rezultātus, un aicināja opozīcijas atbalstītājus protestēt.

Gruzija ir Eiropas Savienības kandidātvalsts, un Brisele ir brīdinājusi, ka šīs vēlēšanas noteiks valsts iespējas pievienoties blokam.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu