Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Līdz 11.novembrim aicina iesūtīt priekšlikumus, kam Latvijā veidojami pieminekļi

Foto: Paula Čurkste / LETA

Biedrība "Publiskās atmiņas centrs" aicina iedzīvotājus līdz 11.novembrim iesūtīt priekšlikumus, kādām Latvijas vēsturiskajām personībām, organizācijām, notikumiem vai parādībām būtu veidojami pieminekļi vai cita veida piemiņas objekti pilsētvidē nākotnē, informēja biedrības pārstāvis Didzis Šēnbergs.

Biedrībā norāda, ka kopš 2022.gada Demontāžas likuma iespaidā Latvijas publiskā vide ir atbrīvota no daudziem okupācijas varu, totalitāro režīmu, kara ideoloģiju vai rusifikāciju slavinošiem pieminekļiem. Procesa gaitā diskutēts par nepieciešamību veidot jaunus Latvijas vērtības atspoguļojošus vides objektus.

Biedrībā uzsver, ka "Publiskās atmiņas centrs" neveic pieminekļu veidošanu, tomēr saņem rosinājumus pieminekļu veidošanai vai piemiņas iemūžināšanai vietvārdos dažādām vēsturiskām personībām, piemēram, rakstniecei Annai Brigaderei, rakstniekam Kārlim Skalbem, dzejniekam Fricim Bārdam, gleznotājam Vilhelmam Purvītim, arhitektam Eižēnam Laubem, zinātniekam Kristianam Panderam, aktrisei Marijai Leiko, komponistam Aleksandram Kublinskim, landmaršalam Hamilkāram fon Felkerzāmam, kara flotes izveidotājam Arhibaldam fon Keizerlingam, valstsvīriem Arturam Alberingam, Hugo Celmiņam, Zigfrīdam Annam Meierovicam, Latvijas Centrālās padomes vadītājiem un Valsts Prezidenta vietas izpildītājiem trimdā Paulam Kalniņam un bīskapam Jāzepam Rancānam un citiem.

Lai sāktu apzināt viedokļus aptaujai par Latvijas nākotnes piemiņas objektiem, biedrība aicina līdz 11.novembrim iesūtīt idejas par to, kam jāveido pieminekļi vai vietvārdi, uz e-pasta adresi "atminas.centrs@inbox.lv". Visus priekšlikumus biedrība apkopos, iesniegs Rīgas domes vadībai un citām pašvaldībām.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu