Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

RAKUS vadītājs aicina ļaut slimnīcām ietaupīt, zāļu iepirkumos apejot Latvijas lieltirgotavas (6)

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.
Rīgas Austrumu klīniskās universitātes valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs. Foto: Zane Bitere / LETA

Būtu jāļauj slimnīcām iepirkt medikamentus, apejot Latvijas lieltirgotavas, intervijā Latvijas Radio uzsvēra Rīgas Austrumu klīniskās universitātes valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs.

Viņš paskaidroja, ka slimnīcas šobrīd nedrīkst nepastarpināti iepirkt medikamentus no ražotājiem. Tām jāiepērk zāles no Latvijas lieltirgotavām, kas savukārt rada papildu izmaksas.

Staņēvičs minēja, ka ir Latvijā nereģistrēti medikamenti, kurus jāieved retu slimību ārstēšanai. "Gadās, ka lieltirgotava pasaka - piegādāsim, bet maksās 100 eiro - gribi pērc, negribi nepērc. Mēs nevaram atļauties nepirkt. Tas nozīmē, ka nevaram kontrolēt cenas," viņš skaidroja.

Staņēvičs uzskata, ka varētu nodrošināt gan zemākas cenas, gan drošību, runājot par rezervēm, ja slimnīcām ļautu iepirkt medikamentus pa tiešo no ražotāja. Piemēram, Austrumu slimnīca ar kādu citu universitātes slimnīcu varētu veidot institūciju, kas iepirktu zāles sev un reģionu slimnīcām, sprieda Staņēvičs.

Viņš paskaidroja, ka iepriekšējiem diviem gadiem Austrumu slimnīcā iepirkti medikamenti 19,7 miljonu eiro apmērā, bet nākošo divu gadu iepirkums veido 26 miljonus eiro, kas ir gandrīz par 32% vairāk.

Pēc viņa teiktā, pacientu skaita pieauguma ietekme uz cenu pieaugumu veido tikai 3%, ko var skaidrot arī ar efektīvāku darbu. Vienlaikus ir jāņem vērā ierobežojumi medikamentu iepirkšanā, viņš piebilda.

Slimnīcas vadītājs arī prognozēja, ka nākamgad apstākļi būs ļoti skaudri, jo lai gan izdevumi pieaugs, ieņēmumi nepalielināsies. Kopā ar Veselības ministriju būs jārod risinājumi, tostarp, varētu būt jārunā par pacientu prioritizāciju un, iespējams, jaunu rindu veidošanu, sprieda Staņēvičs.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu