Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Mediju modernizācijai atvēlēs papildu 7,4 miljonus eiro

Foto: Shutterstock

Eiropas Savienības Atveseļošanas fonda (AF) atbalsta programmu mediju modernizācijai un digitalizācijai plānots palielināt par 7,4 miljoniem eiro, liecina Kultūras ministrijas (KM) sagatavotais noteikumu projekts.

Ekonomikas ministrija radusi iespēju četrus miljonus eiro pārdalīt no Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" investīcijas "Atbalsts procesu digitalizācijai komercdarbībā".

Savukārt Izglītības un zinātnes ministrija 3,4 miljonus eiro plāno pārdalīt no reformu un investīciju virziena "Digitālās prasmes" investīcijas "Pašvadītas IKT speciālistu mācību pieejas attīstība".

Līdz ar to kopējais AF finansējums šim mērķim plānots 11,1 miljonu eiro apmērā.

Plānotās izdevumu proporcijas dalījumā pa gadiem indikatīvi ir 740 000 eiro 2024.gadā, 5,18 miljoni eiro 2025.gadā un 1,48 miljoni eiro 2026.gadā.

Plānots, ka pievienotās vērtības nodokļa izmaksas finansējuma saņēmēji nodrošinās no saviem līdzekļiem.

Jau ziņots, ka koalīcijā panākta vienošanās par papildu atbalsta nodrošināšanu masu mediju modernizācijai, tviterī vēstīja Ministru prezidente Evika Siliņa (JV).

Siliņa pauda, ka sagaida no KM steidzamu lēmumu virzību, "lai Latvijas mediji, arī reģionu līmenī, būtu gatavāki nākotnes izaicinājumiem".

Latvijas Televīzija (LTV) oktobra sākumā vēstīja, ka reģionālajiem medijiem atteikts Eiropas Savienības AF finansējums satura digitalizācijai. Lai reģionos turpinātu pastāvēt neatkarīga žurnālistika un neveidotos tā sauktie informatīvie tuksneši, reģionālie laikraksti bija aicināti izmantot pieejamo AF finansējumu laikrakstu digitalizēšanai. Saprotot, ka katrs atsevišķi to nevarēs izdarīt, 21 reģionālais laikraksts spēkus apvienoja, piesakoties kopā.

LTV rīcībā nonāca iespējamo pretendentu saraksts, un starp tiem nebija reģionālie mediji.

Centrālās finanšu un līgumu aģentūras (CFLA) savukārt pauda, ka pieteicēju bija vairāk nekā naudas, tāpēc konkursā tālākai virzībai no 30 pieteicējiem izvēlēti septiņi, kuriem esot bijuši kvalitatīvāk uzrakstīti projekti.

Savukārt KM solīja meklēt iespēju atbalstīt reģionālos medijus no citu pieejamo atbalsta veidu līdzekļiem.

Oktobra izskaņā tapa zināms, ka vairāki mediji apstrīdējuši CFLA atteikumu Eiropas Savienības AF finansējumam satura digitalizācijai. Apstrīdēšanas iesniegumus CFLA ir nosūtījusi izskatīšanai Finanšu ministrijai (FM) kā AF plāna koordinējošajai iestādei.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu