Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Sociāldemokrāti Lietuvas Seima vēlēšanās guva vēsturisku uzvaru, paziņo partijas līdere

Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte.
Lietuvas Sociāldemokrātu partijas līdere Vilija Blinkevičūte. Foto: AFP/SCANPIX

Pašreizējā Lietuvas parlamenta sasaukumā opozīcijā esošās Sociāldemokrātu partijas uzvara vēlēšanās ir vēsturiska, taču partija, nonākot pie varas, jaunas reformas neplāno, pirmdien paziņoja partijas līdere Vilija Blinkevičūte.

"Mēs, sociāldemokrāti, uzvarot daudzmandātu, gan vienmandāta [vēlēšanu apgabalos], guvām vēsturisku uzvaru, kāda, iespējams, nav bijusi gadu desmitiem," žurnālistiem Viļņā sacīja Blinkevičūte, atgādinot, ka vienmandāta apgabalos sociāldemokrāti ieguva 34 deputātu vietas un daudzmandātu apgabalā - 18.

"Mūsu partijas priekšvēlēšanu programma bija ļoti skaidra," teica sociāldemokrātu līdere, paskaidrojot, ka partija jau pirms vēlēšanām solījusi, ka neplāno un neieviesīs "nekādas jaunas reformas".

Blinkevičūte apstiprināja, ka sarunas par koalīcijas veidošanu turpināsies gan ar Demokrātisko savienību "Lietuvas vārdā", gan ar Zemnieku un zaļo savienību.

"Tās ir tikai konsultācijas, viedokļu apmaiņa. Un, kā esam vienojušies, mēs veidojam sarunu grupas, un šīs sarunu grupas strādā savā starpā, lai vienotos par partiju programmām un kopīgu rīcību," sacīja sociāldemokrātu līdere.

Viņa teica, galīgo lēmumu par valdošo koalīciju pieņems Sociāldemokrātu partijas prezidijs un pēc tam padome - prezidija sēde paredzēta šo trešdien, savukārt padome plāno balsojumu nākamnedēļ.

Sociāldemokrātu partijai, Demokrātiskajai partijai "Lietuvas vārdā" un Zemnieku un zaļo savienībai, kas vienojušās par jaunās valdības koalīcijas veidošanu, jaunajā Seima sasaukumā kopā būs 74 mandāti, kas tām nodrošina vairākumu Seimā, kurā ir pavisam 141 deputāts.

Iepriekš Blinkevičūte solīja kļūt par premjerministri, ja sociāldemokrāti uzvarēs Seima vēlēšanās, taču naktī pēc otrās vēlēšanu kārtas partijas līdere atteicās apstiprināt, vai vadīs jauno valdību.

"Absolūti visi apstākļi tiks izsvērti, tas viss tiks izvērtēts, un tad tiks izlemts mūsu prezidijā un mūsu padomē," sacīja Blinkevičūte, kas kopš 2009.gada ir Eiropas Parlamenta deputāte.

"Varbūt pagaidām vairs nejautāsim par premjera amatu, jo lēmumi vēl tiks pieņemti," viņa teica.

Lietuvā svētdien notika Seima vēlēšanu otrā kārta, kurā tika ievēlēti 63 deputāti vienmandāta apgabalos.

Astoņi vienmandāta apgabalu kandidāti jau vēlēšanu pirmajā kārtā 13.oktobrī ieguva pietiekamu atbalstu, lai nodrošinātu mandātu nākamajā parlamenta sasaukumā. Pirmajā kārtā tika ievēlēti arī visi 70 deputāti daudzmandātu apgabalā, kurā balsošana notiek pēc partiju sarakstiem.

Provizoriskie rezultāti liecina, ka sociāldemokrātiem nākamajā Seima sasaukumā būs 52 mandāti, bet līdzšinējās valdošās koalīcijas līdere - konservatīvās partijas "Tēvzemes savienība - Lietuvas kristīgie demokrāti" - ierindojusies otrajā vietā ar 28 mandātiem.

Pērn dibinātajai labēji populistiskā partijai "Nemunas rītausma" ir 20 mandātu, bet pašlaik opozīcijā esošajai centriski kreisajai Demokrātiskajai partijai "Lietuvas vārdā" - 14 mandāti.

Pašreizējās valdošās koalīcijas sastāvā esošā Liberāļu kustība ieguvusi 12 mandātus, bet trešā valdošās koalīcijas partnere liberālā Brīvības partija Seimā nav iekļuvusi.

Pašlaik opozīcijā esošajai centriski kreisajai Zemnieku un zaļo savienībai jaunajā Seimā būs astoņi mandāti, bet opozīcijā esošajai centriski labējai partijai "Poļu vēlēšanu akcija - Kristīgo ģimeņu savienība" ir trīs mandāti.

Seimā ievēlēti arī divi neatkarīgie deputāti Vitālijs Šeršņovs un Viktors Fjodorovs.

Liberālā partija "Brīvība un taisnīgums" ieguvusi vienu mandātu savam līderim Artūram Zuokam, bet no labējās Nacionālās apvienības Seimā ievēlēts tās līdera vietnieks Vītauts Sinica.

Seims, kurā ir 141 deputāts, tiek ievēlēts uz četriem gadiem. 70 deputātus ievēlē daudzmandātu apgabalā pēc partiju sarakstiem, bet 71 deputātu - vienmandāta apgabalos.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu