Šodienas redaktors:
Jānis Tereško

Orbāns dodas vizītē uz Gruziju un izraisa ES nosodījumu (3)

Foto: Reuters/ScanPix

Ungārijas premjerministrs Viktors Orbāns vizītē Gruzijā nepārstāv Eiropas Savienību (ES), pirmdien paziņojis ES augstākais pārstāvis ārlietās Žuzeps Borels.

Ungārija šobrīd veic ES rotējošās prezidentūras pienākumus, savukārt Orbāns tiek uzskatīts par Kremļa tuvāko sabiedroto ES.

Orbāns Gruzijā ieradīsies pirmdien un tur, kā sagaidāms, paudīs atbalstu prokrieviskajai partijai "Gruzijas sapnis", kas sevi pasludinājusi par nule notikušo parlamenta vēlēšanu uzvarētāju.

Opozīcija uzskata, ka rezultāti ir falsificēti.

"Lai ko Orbāna kungs teiktu savā vizītē Gruzijā, viņš nepārstāv ES," Spānijas sabiedriskajam radio RNE norādīja Borels.

"Savienības rotējošajai prezidentūrai nav pilnvaru ārpolitikā," piebilda ES augstākais diplomāts.

Gruzijas proeiropeiskā opozīcija aicinājusi atbalstītājus uz masu demonstrācijām, un valsts pirmdien gatavojas protestiem.

Opozīcija apsūdz valdošo partiju parlamenta vēlēšanu "nozagšanā", bet prezidente notikušo nodēvējusi par "Krievijas īpašo operāciju".

Viktors Orbāns ārvalstu līderu vidū bija pirmais, kas apsveica Gruzijas valdošo partiju "Gruzijas sapnis" ar uzvaru sestdien notikušajās parlamenta vēlēšanās.

Viņš to izdarīja pat vēl pirms pirmo oficiālo balsošanas rezultātu parādīšanās.

Ungārijas premjers ir viens no galvenajiem patlabanējās "Gruzijas sapņa" valdības sabiedrotajiem.

Orbāns jau iepriekš aizkatinājis ES vadību ar savām šķeltnieciskajām vizītēm.

Brisele asi kritizēja viņa jūlija vizīti Maskavā, kur Ungārijas premjers pašpasludinātā "miera misijā" tikās ar Krievijas diktatoru Vladimiru Putinu, lai spriestu par kara izbeigšanu Ukrainā.

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu