Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Elektrības vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā palielinājās vairāk nekā divas reizes

Elektrība. Ilustratīvs attēls.
Elektrība. Ilustratīvs attēls. Foto: Natalja Petuhova/Shutterstock

Elektroenerģijas vidējā cena pagājušajā nedēļā Latvijā pieauga 2,1 reizi un bija 120,11 eiro par megavatstundu (MWh), informē AS "Latvenergo" pārstāvji.

Vienlaikus arī Lietuvā elektroenerģijas cena bija 120,11 eiro par MWh, savukārt Igaunijā - 120,05 eiro par MWh.

Savukārt, salīdzinot šīs cenas ar to pašu periodu aizvadītajā gadā, vērojams samazinājums par 8%.

Tikmēr "Nord Pool" sistēmas cena samazinājās par 47% - līdz 12,16 eiro par MWh. Polijā vidējā elektroenerģijas cena bija 114,74 eiro par MWh, bet Vācijā - 100,58 eiro par MWh.

Baltijas valstīs cenu pieaugumu galvenokārt noteica Zviedrijas-Lietuvas starpvalstu savienojuma "NordBalt" atslēgums ikgadējo apkopes darbu dēļ, kas ilga visu aizvadīto nedēļu. Līdz ar to enerģijas plūsmas uz Baltijas valstīm saruka par 23%, kā arī papildus tam novērots par 5% augstāks elektroenerģijas patēriņš.

Ziemeļvalstu tirdzniecības apgabalos cenas galvenokārt ietekmēja par 21% augstāka vēja staciju izstrāde, kā arī augsta ūdens pietece reģionā, kas pozitīvi ietekmē hidrorezervuāru aizpildījuma līmeni.

Vienlaikus "Nord Pool" reģionā elektroenerģijas patēriņš bija 7674 gigavatstundas (GWh), bet elektroenerģijas ražošanas apjomi bija 8419 GWh.

Kopējais elektroenerģijas patēriņš Baltijā pieauga par 5% un bija 517 GWh. Latvijā patērētās elektroenerģijas apjoms bija par 6% augstāks nekā nedēļu iepriekš - 128 GWh. Igaunijā patēriņš pieauga par 1% - līdz 151 GWh. Lietuvā tika patērētas 238 GWh elektroenerģijas, kas ir pieaugums par 6% salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu.

Elektroenerģijas izstrāde Baltijas valstīs kāpa par 22%, un kopā tika saražotas 313 GWh. Latvijā elektroenerģijas izstrāde bija par 13% augstāka salīdzinājumā ar iepriekšējo nedēļu - 36 GWh. Tikmēr Igaunijā izstrāde pieauga par 22%, un tika saražotas 105 GWh. Lietuvā elektroenerģijas ražošana kāpa par 25% - līdz 172 GWh.

Aizvadītajā nedēļā izstrādes apjoms pret patēriņu Latvijā bija 28%, Igaunijā - 69%, bet Lietuvā - 73%. Baltijas valstīs tika saražots 61% no reģionā patērētās elektroenerģijas apjoma.

"Latvenergo" pārstāvji norāda, ka cenu svārstības "Nord Pool" tiešā veidā ietekmē tikai tos klientus, kuri ar savu elektrības tirgotāju noslēguši mainīgās cenas līgumu, balstoties uz elektroenerģijas cenu biržā.

Svarīgākais
Uz augšu