Elīna Dāce, RSU Viespētniece
"Ir zemāka atsaucība tirdzniecības un ēdināšanas sektoros. Bija ļoti laba atsaucība mājsaimniecības sektorā veikt šos mērījumus. Iespējams, tas ir saistīts ar to, ka informācija mājsaimniecībām vai patērētājiem jau ir vairāk nonākusi par to, kas ir pārtikas atkritumi un ka tā ir aktuāla problēma. Uzņēmumos tā tiek mazāk atpazīta. Kas varbūt šķiet pārsteidzoši, ņemot vērā, ka jebkuri atkritumi tomēr ir arī izdevumi, tātad tas ir zaudējums uzņēmumam".
Datus ievāc par lauksaimniecības, pārtikas ražotāju, pārdevēju, ēdinātāju un mājsaimniecību izmesto ēdienu. 2022.gadā Eiropas iedzīvotāji izmeta gandrīz 60 tonnu ēdiena ar aptuveno vērtību 132 milardi eiro. Tas ir gandrīz tik pat daudz, cik deviņi Latvijas gada budžeti.
Elīna Dāce, RSU Viespētniece
"Es varu pateikt, ka iepriekšējā mērīšanas periodā tika konstatēts, ka Latvijā vidēji uz vienu iedzīvotāju tiek radīti aptuveni 467 kilogrami pārtikas atkritumu, bet faktiski lielākais pārtikas atkritumu daudzums rodas tieši pārtikas gala patēriņa posmā, tātad šajās mājsaimniecībās".
Lielākie mazumtirgotāji saka, ka izmešana ir galējais risinājums. Veikali noceno produktus, kuriem derīguma termiņš iet uz beigām. Pircēji nocenotās preces iegādājas arvien vairāk. Daļu no neizpārdotā veikali ziedo, daļu utilizē, arī nodod zoodārziem un daļu - izmet.
Liene Dupate – Ugule, “Maxima Latvija” pārstāve
"Ja mēs skatāmies absolūtajos skaitļos, tas būs varbūt cilvēkam no malas padaudz, tāpēc ka kopā mums ir 171 veikals, dienā ienāk ap 300 tūkstoši cilvēku, tā kā tas preču apjoms, kas apgrozās mūsu veikalu tīklā ir paliels, bet mēs skatāmies procentuāli, jo tas var parādīt, cik tas ir efektīvi un cik mēs daudz patiesībā realizējam preces – tie ir 99% un pat vairāk".