Sakārto savu ledusskapi: iegūsti vairāk vietas un samazini izšķērdētās pārtikas apjomu

Raksta foto
Foto: freepik.com

Vai bieži saskaries ar problēmu, ka ledusskapī nav pietiekami daudz vietas nepieciešamo produktu uzglabāšanai, vai, varbūt, regulāri atrodi produktus, kuru derīguma termiņš jau ir beidzies? Efektīva un pārdomāta ledusskapja organizēšana ir vienkāršs, bet būtisks solis ne vien pārtikas izšķērdēšanas mazināšanai, bet arī mājsaimniecības budžeta optimizācijai un ilgtspējīgāka dzīvesveida veicināšanai.

Kā optimizēt ledusskapī pieejamo vietu un kā pareizi uzglabāt pārtikas produktus, lai ledusskapja saturs būtu vieglāk pārskatāms – lasi raksta turpinājumā!

Ledusskapja organizēšanas padomi

Efektīvākai pārtikas uzglabāšanai, pārtikas atkritumu samazināšanai un ledusskapja telpas optimizācijai ieteicams ieviest vienkāršus ledusskapja organizācijas principus, kas piekopti regulāri, neprasīs liekas pūles vai papildu ieguldījumus.

Regulāra ledusskapja satura pārbaude

Pirms uzsākt ledusskapja reorganizāciju, vēlams sākt ar nepatīkamu, taču svarīgu soli – rūpīgu ledusskapja satura iztukšošanu un katra produkta detalizētu novērtējumu. Šajā solī, diemžēl, bieži vien bez ietilpīgas atkritumu tvertnes neiztikt, jo laika gaitā ledusskapī uzkrājas virkne produktu, kurus plānojam izmantot, taču apskatot derīguma termiņu, tas sen jau ir beidzies.

Lai produktu pārbaude veiktos raitāk, visus pārtikas produktus izņem no ledusskapja un izkārto uz galda vai virtuves darba virsmas. Pārbaudi derīguma termiņus un produktu vizuālo stāvokli, kā arī strikti izvērtē, vai produktus, kas glabājas jau labu laiku, tiešām plāno izmantot.

Izmet visus produktus, kuriem derīguma termiņš ir beidzies, vai ir redzamas bojājumu pazīmes. Atceries, ka ievārījuma burkas un citus konservētus produktus ar pelējuma virskārtu ir jāizmet nekavējoties. No pelējuma nav iespējams atbrīvoties, notīrot pelējuma virskārtu vai konservējumus atkārtoti uzvārot, un ikdienā lietojot šādus produktus, tu nodari nopietnu kaitējumu savai veselībai.

Ja tev ir piemājas dārzs, iekārto divas atkritumu tvertnes – vienu pārtikas iepakojumiem, otru – organiskajiem atkritumiem, komposta ierīkošanai. Tādejādi izmestā pārtika laika gaitā kalpos par izcilu dabisko mēslojumu dārza vai siltumnīcas augsnes ielabošanai.

Šādu regulāru pārbaudi veic ne retāk kā reizi 2 nedēļās, lai laikus pamanītu produktus, kuriem tuvojas derīguma termiņa beigas. Tā tu ne tikai ietaupīsi līdzekļus pārtikas iegādei, bet samazināsi izmestās pārtikas daudzumu.

Pārtikas produktu grupēšana

Lai optimizētu ledusskapī pieejamo vietu un tā saturs būtu vieglāk pārskatāms, grupē produktus pēc to veida – piena produkti vienā plauktā, dārzeņi un augļi speciālajā atvilktnē, gaļa atsevišķā nodalījumā utt. Produktus, kurus lieto biežāk, novieto acu līmenī vai viegli sasniedzamā vietā, savukārt retāk lietotos produktus var novietot tālāk vai augstākos plauktos.

Liela daļa jaunākie ledusskapju modeļi ir aprīkoti ar pielāgojamiem nodalījumiem, piemēram, regulējamām plauktu sistēmām, atvilktnēm ar individuāli pielāgojamu mitruma līmeni augļu un dārzeņu uzglabāšanai, speciāliem nodalījumiem nelielu pārtikas produktu vai delikatešu uzglabāšanai. Atsevišķi modeļi ir aprīkoti arī ar specializētām zonām, piemēram, nulles zonas nodalījumu, kas uztur temperatūru tuvu 0 °C, pagarinot svaigas gaļas un zivju glabāšanas laiku.

Mūsdienīgi modeļi ļauj pielāgot ledusskapja iekšējo telpu atbilstoši taviem pārtikas iegādes un gatavošanas paradumiem, tā palīdzot saglabāt produktus ilgāk svaigus un optimizējot pieejamo telpu.

Raksta foto
Foto: ksenukai.lv

FIFO: “First In, First Out” jeb “Pirmais iekšā, pirmais ārā” metode

FIFO metode, kas sākotnēji izmantota datu organizācijai, šobrīd tiek plaši pielietota noliktavu un veikalu preču krājumu organizēšanai, kas paredz produktu pārdošanu, to saņemšanas secībā.

FIFO metode ir izcils veids arī ledusskapja organizēšanai. Ledusskapī liekot svaigus produktus, iepriekš iegādātos pārvieto uz priekšu, lai tie būtu vieglāk pieejami un tiktu izmantoti pirmie. Tādejādi produkti ar īsāku derīguma termiņu tiek izmantoti laicīgi, samazinot pārtikas izšķērdēšanu un veicinot efektīvāku produktu apriti.

Uzglabāšanas trauki, uzlīmes, papildu plauktu ieliktņi

Lai vieglāk pārskatītu ledusskapja saturu vai organizētu produktus atbilstoši ēdienreizēm, praktiska metode ir pārtikas produktu pārvietošana caurspīdīgos uzglabāšanas traukos un uzlīmju izmantošana, lai atzīmētu trauku saturu un derīguma termiņus.

Tas ļaus sekot līdzi produktu krājumiem, pat ja tie atrodas dziļākos plauktos, maksimāli optimizēt pieejamo vietu un izvairīties no situācijām, kad paārtika tiek aizmirsta un sabojājas. Tāpat vari iegādāties papildu organizatorus un plauktu ieliktņus, lai radītu papildu plauktu līmeņus un efektīvāk izmantotu vietu durvju plauktos.

Raksta foto
Foto: freepik.com

Neizmirsti regulāri tīrīt

Lai iegādātā sadzīves tehnika kalpotu ilgi un bez problēmām, to nepieciešams pareizi un regulāri tīrīt. Tā kā ledusskapis, plīts un cita virtuves sadzīves tehnika ikdienā tiek izmantota katru dienu, virtuves ierīču uzkopšanu ieteicams veikt ne retāk kā reizi nedēļā.

Uzkopjot ledusskapi, vienlaikus varēsi veikt arī produktu revīziju, pārbaudīt produktu derīguma termiņus un pārkārtot tos, atbilstoši nedēļas ēdienreižu plānam. Regulāra tīrīšana palīdzēs uzturēt ledusskapi tīru un higiēnisku, novērsīs nepatīkamo smaku izplatību un nodrošinās optimālus pārtikas produktu uzglabāšanas apstākļus.

Kvalitatīva virtuves sadzīves tehnika plašā klāstā Ksenukai.lv!

Raksta foto
Foto: ksenukai.lv

Ledusskapji, cepeškrāsnis, trauku mazgājamās mašīnas un cita brīvi stāvoša un iebūvējamā sadzīves tehnika no vadošajiem ražotājiem Ksenukai.lv! Plašs modeļu klāsts, vienmēr izdevīgas cenas un ātra preču piegāde līdz pat tavas mājas durvīm – ienāc Ksenukai.lv un iegādājies mūsdienīgu un energoefektīvu sadzīves tehniku jau tagad!

Uz augšu