„Ilgstoši patērējot ievērojamu daudzumu sāls, atkarība neradīsies, tomēr var veidoties pieradums – mazinās garšas kārpiņu jutība, kā rezultātā, lai sajustu sāļo garšu, būs nepieciešams arvien lielāks sāls daudzums. Protams, ir arī citi faktori, kas var ietekmēt garšu jutību, tostarp vecums, dažādas saslimšanas, mutes dobuma veselība, smēķēšana un pārmērīga alkohola lietošana. Labā ziņa, ka sāls pieradums nav neatgriezenisks un ir salīdzinoši viegli maināms – dažu nedēļu laikā iespējams ne vien atgūt niansētu garšas izjūtu paleti, bet arī panākt ieguvumus veselībai ilgtermiņā. Turklāt izmaiņas nedraud ar bezgaršīgām maltītēm līdz mūža beigām, tieši pretēji – uzlabota garšas jutība var pacelt gastronomisko pieredzi jaunā līmenī, atklājot daudzveidīgākas garšu nianses un spēju atšķirt daudz smalkākas notis,” stāsta Dr. Laila Siliņa.
Cik daudz sāls ir par daudz?
„Sāls sastāvā atrodamais nātrijs ir cilvēka organismam nepieciešama minerālviela, kas uztur pastāvīgu osmotisko spiedienu un normalizē ūdens maiņu organismā. Tomēr ļoti būtiski – sāls jāuzņem ar mēru. Pārlieku liels sāls daudzums uzturā noslogo nieres, veicina šķidruma aizturi un tūskas veidošanos, kā arī paaugstina asinsspiedienu, kas ir galvenais sirds un asinsvadu slimību cēlonis. Ja maltītēm pievieno sāli, ieteicams izvelēties sāli ar joda piedevu, jo tas ir mikroelements, kuru Latvijas iedzīvotāji uzņem nepietiekamā daudzumā, un tas ir nepieciešams vairogdziedzera hormonu sintēzei,” norāda aptieku tīkla Apotheka sertificētā farmaceite Alīna Fleišmane. Par pārmērīgu sāls patēriņu var liecināt arī nogurums, regulāras slāpes, sejas, roku vai kāju tūska, svara pieaugums, galvassāpes, diskomforts nieru rajonā, bieža labierīcību apmeklēšana un pat miega traucējumi, ar laiku var parādīties arī paaugstināts asinsspiediens un nieru saslimšanas.