Arī tiem, kas ikdienā izjūt stresu un ir ar noslieci uz emocionālo ēšanu, pārtrauktā gavēšana var radīt papildus sarežģījumus.
Ja vēlies izmēģināt pārtraukto gavēšanu, sāc pakāpeniski. Izvērtē savu organisma reakciju un izvairies no krasām pārmaiņām uzturā. Lai izvairītos no uztura deficīta, Ivanda Krastiņa iesaka ievērot sabalansētu uzturu ar pietiekamu daudzumu olbaltumvielu, veselīgajiem taukiem un ogļhidrātiem.
Lai nodrošinātu labu pašsajūtu un novērstu iespējamo uzturvielu deficītu, uzturu var papildināt ar šādiem uztura bagātinātājiem:
Elektrolīti (magnijs, nātrijs, kālijs) – gavēšanas laikā var tikt izjaukts šķidruma un minerālvielu līdzsvars organismā, kas var izraisīt nogurumu, galvassāpes un muskuļu krampjus. Elektrolītu krājumu papildināšana palīdzēs uzturēt normālu ķermeņa darbību.
B grupas vitamīni – palīdz uzturēt enerģijas līmeni un atbalsta nervu sistēmas darbību, kas ir īpaši svarīgi tiem, kuriem pārtrauktā gavēšana sākumā rada tādas blaknes kā nespēku vai aizkaitināmību.
D vitamīns – daudziem cilvēkiem, īpaši ziemas periodā, ir nepietiekams D vitamīna līmenis. Tas atbalsta imūnsistēmu, kaulu veselību un vispārējo pašsajūtu.
Omega-3 taukskābes – tām ir pretiekaisuma iedarbība, un tās atbalsta sirds un smadzeņu darbību, kas ir svarīgi, ievērojot jebkuru diētu.
Proteīna pulveri – ja ēšanas logā nav iespējams uzņemt pietiekami daudz olbaltumvielu ar pārtiku, proteīna pulveris var palīdzēt nodrošināt nepieciešamo uzturvielu daudzumu muskuļu masas saglabāšanai.
Pārtrauktā gavēšana var būt efektīvs veids, kā uzlabot veselības rādītājus, bet tas nav burvju līdzeklis. Lai no šīs metodes gūtu labumu, nepieciešams to pielāgot savam organismam un dzīvesveidam. Panākumu atslēga ir konsultēšanās ar speciālistiem un individuāla pieeja.
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".