/nginx/o/2025/04/09/16765957t1h1b05.jpg)
Izvēle uzturā lietot vistas nevis sarkano gaļu, piemēram, cūkgaļu, liellopu, jēra vai kazas gaļu, nozīmē lielākas rūpes gan par savu veselību, gan arī vidi. Eiropas Savienībā mājputnu audzētāji ievēro stingras dzīvnieku veselības un labturības prasības, izvairoties no antibiotiku lietošanas, tādējādi pie mums gaļa ir kvalitatīva un atbilst visaugstākajiem ražošanas standartiem.
“Putnkopji nepārtraukti investē progresīvās kvalitātes vadības sistēmās. Mūsu speciālistiem ir plašas zināšanas par to, kā droši audzēt augstākās kvalitātes produktus bez antibiotikām, vienlaikus nodrošinot augstākā līmeņa dzīvnieku labturības standartus,” saka Latvijas Apvienotās putnkopības nozares asociācijas valdes locekle un izpilddirektore Anna Ērliha.
Viņa pauž, ka arvien vairāk patērētāju izvēlas vistas gaļu, jo tā ir olbaltumvielu avots, ko iecienījuši sportisti un cilvēki, kuri ievēro īpašas diētas. Vistas gaļa ir ļoti vērtīga arī bērniem, kuru organisms aug un attīstās. Tomēr iemesli izvēlēties vistas gaļu ir krietni vairāk, jo, salīdzinot ar citām lopkopības nozarēm, putnkopībai ir ievērojami mazāka ietekme uz vidi, vistas izdala būtiski mazākas oglekļa emisijas.
/nginx/o/2025/04/09/16765104t1h713f.jpg)
Ieguldījums ES zaļajā kursā
Mājputnu nozare aktīvi veicina Eiropas Savienības (ES) zaļā kursa mērķu sasniegšanu un cenšas kļūt par līderi šajā jomā. Mājputnu audzētāji barībā izmanto vietējās izcelsmes izejvielas – kviešus, kukurūzu, pākšaugus.
“Izmantojot vietējās izcelsmes barības sastāvdaļas, mēs ne tikai stiprinām sadarbību ar lauksaimniekiem, bet arī saudzējam vidi, samazinot transportēšanas attālumus un nepieciešamību pēc importa,” skaidro A. Ērliha.
Lielākie mājputnu audzētāji realizē aprites ekonomikas principus, investējot biogāzes ražošanā no mājputnu kūtsmēsliem un būvējot saules elektrostacijas, lai nodrošinātu, ka putnkopībā izmantotā enerģija nāk no atjaunojamiem avotiem.
Unikāla priekšrocība: bez antibiotikām
Ērliha uzsver, ka Latvijā audzētie mājputni tiek turēti atbilstoši Eiropas Savienība augstākajiem standartiem. “Ievērojot stingras ražošanas, vides un dzīvnieku veselības un labturības prasības, mēs rūpējamies gan par saviem patērētājiem, gan par vidi, mazinot riskus gan cilvēku, gan vides veselībai,” viņa skaidro.
Viens no galvenajiem putnkopības nozares sasniegumiem ir antibiotiku izskaušana. Tas nozīmē, ka putni aug veseli, un visā to dzīves laikā nav nepieciešamības izmantot antibiotikas. Izvairīšanās no antibiotikām ir būtisks solis ceļā uz ilgtspēju, jo tas ne tikai uzlabo dzīvnieku labturību, bet arī palīdz aizsargāt vidi, novēršot augsnes un ūdens piesārņojumu.
Turklāt antibiotiku lietošana var izraisīt rezistentu baktēriju klātbūtni gaļas produktos, kas nonākot labvēlīgos apstākļos var savairoties un radīt draudus cilvēku veselībai. Rezistentas baktērijas ir bīstamas, jo var izraisīt slimības, kas nepakļaujas ārstēšanai ar antibiotikām, tādējādi to rezistence var kļūt par vienu no lielākajām globālajām veselības problēmām.
“Tas ir mīts, ka putnu gaļas ražošanā plaši tiek izmantotas antibiotikas un tikai tādā veidā iespējams nodrošināt produkcijas kvalitāti. Mūsu putnkopji pierāda pretējo. Labi dzīves apstākļi un kvalitatīva barība ļauj saražot augstākās kvalitātes putnu gaļas produkciju bez medikamentiem. Putnkopji regulāri pārskata uzņēmumu procesus, meklē inovatīvas putnkopības tehnoloģijas un modernizē putnu novietnes. Nepārtraukti tiek ieguldīts arvien labāku dzīves apstākļu nodrošināšanā broilercāļiem, lai tādejādi nodrošinātu dzīvnieku labturību un kvalitatīvu produkciju patērētājiem,” stāsta A.Ērliha.
/nginx/o/2025/04/09/16765964t1h395a.jpg)
Kvalitāte pāri kvantitātei
Tāpat kā daudzi citi uzņēmumi, putnu gaļas ražotāji saskaras ar pastāvīgu importa produkcijas konkurenci. A. Ērliha gan uzsver, ka Eiropas Savienības mājputnu gaļas ražotāji izvēlējušies augstas kvalitātes produkcijas ražošanas, nevis izmaksu samazināšanas ceļu.
“Katras valsts putnkopības nozare var izvēlēties divus ceļus. Viens virzās uz ilgtspēju un ieguldījumiem kvalitātē, bet otrs koncentrējas uz izmaksu samazināšanu. Mūsu putnu gaļas ražotāji nolēmušas vairāk investēt kvalitātē un patērētāju drošībā. Mēs uzskatām, ka tas ir ilgtspējīgāks un uzticamāks ceļš ilgtermiņā,” skaidro A.Ērliha.
Viņa atzīmē, ka sabiedrības izpratne par produktu drošību un kvalitāti strauji pieaug, ko apliecina veiktie pētījumi un iedzīvotāju aptaujas. Arvien turpina palielināties vistas gaļas pārdošanas apjomi, kas audzētas neizmantojot antibiotikas, tādējādi pozitīvi ietekmējot gan savu veselību, gan arī vidi sev apkārt.
Finansē Eiropas Savienība. Tomēr paustie uzskati un viedokļi ir tikai autora(-u) uzskati un viedokļi un ne vienmēr atspoguļo Eiropas Savienības vai Zemkopības ministrijas pakļautībā esošā Lauksaimniecības aģentūra uzskatus un viedokļus. Ne Eiropas Savienība, ne piešķīrēja iestāde par tiem nevar tikt sauktas pie atbildības.
Veselīga uztura ieteikumi pieaugušajiem: https://www.vm.gov.lv/lv/media/3017/download?attachment
/nginx/o/2025/04/09/16766235t1hbca9.png)