Šodienas redaktors:
Jānis Tereško
Iesūti ziņu!

"Straupe" nāk klajā ar paziņojumu pēc vairāku darbinieku saslimšanas ar E. coli infekciju (23)

"Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis
"Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis Foto: Paula Čurkste / LETA

Lai arī līdz šim laboratoriskās pārbaudēs E. coli baktērijas klātbūtne nav apstiprināta nevienā piena ražošanas uzņēmuma "Straupe" produkcijas veidā, kā arī ņemtajos paraugos no ražošanas iekārtām, taras vai darbinieku rokām, uzņēmums ar pilnu atbildību pret patērētāju drošību jau šobrīd no tirdzniecības vietām atsauc visus manuāli fasētos produktus. Jāuzsver, ka pārbaudes joprojām turpinās, šķetinot baktērijas izplatības ceļu, TVNET informē uzņēmuma pārstāvji. 

"Straupe" valdes priekšsēdētājs Imants Balodis informē, ka vakar un aizvakar uz E. coli klātbūtni tika pārbaudīti 42 darbinieki, kuri iesaistīti produkcijas ražošanā un izplatīšanā (loģistikā). Par nēsātājiem atzīti 7 darbinieki, no kuriem 4 bija tieši iesaistīti ražošanas procesos. Visi šie darbinieki nekavējoties pēc analīžu rezultātu saņemšanas uz laiku tika atstādināti no darba pienākumu veikšanas un nosūtīti ģimenes ārstu uzraudzībā.

"Uzņēmuma šī brīža galvenais uzdevums ir darīt visu iespējamo, lai produkcija, kas nonāk pie klientiem, ir lietošanā droša. Tāpēc ir uzsākta manuāli fasētās produkcijas atsaukšana no tirdzniecības. Vienlaikus produkcija, kas fasēta automatizēti, tostarp fasēta piena, krējuma, paniņu un sviesta produkti, ir patēriņam droša," uzsver Balodis. 

Viņš arī piektdien pavēstīja, ka  uzņēmumā konstatēti vēl divi E. coli gadījumi darbiniekiem. Tie ir divi šoferi, kuri nekādā veidā nav bijuši iesaistīti sveramās produkcijas ražošanā un manuālajā fasēšanā.

"Šobrīd par notikušo ir daudz jautājumu, turklāt nebūtu pareizi spekulēt ar versijām, kuras nav laboratoriski apstiprinātas. Ceram, ka ar kontrolē iesaistīto iestāžu palīdzību tiks noskaidrots arī tas, kā mūsu darbinieki kļuvuši par E. coli baktērijas nēsātājiem, jo mums šādu izmeklēšanas iespēju nav," norāda Balodis. 

Uzņēmumā informēja, ka "Straupe" šobrīd primāri koncentrējas uz to, lai iespējami ātri izņemtu no tirdzniecības visus manuāli fasētos produktus, atstājot pārdošanā tikai automatizēti fasētos, tādēļ uzņēmuma zaudējumu apmērus šobrīd vēl nevar novērtēt.

Tāpat "Straupe" skaidroja, ka ir mazumtirdzniecības tīkli, kas paši no tirdzniecības atsaukto produkciju utilizē un ir atsevišķi tirgotāji, no kuriem uzņēmums sācis manuāli fasēto un sveramo produktu izņemšanu un utilizēšanu. "Straupe" ar katru tirgotāju strādā individuāli un šobrīd joprojām apkopo informāciju par atsaukto produktu apmēru.

Uzņēmumā uzsver, ka visi automatizēti fasētie produkti ir patērētājiem droši. 

Piena ražošanas uzņēmums "Straupe" šobrīd jau ir veicis un turpina veikt nepieciešamos drošības pasākumus, lai visa uzņēmuma saražotā produkcija ir patērātājam lietošanā droša, akcentē uzņēmums. 

Šobrīd ir apturēta ražošanas līnija, kurā produkti tiek fasēti manuāli, savukārt automatizētā produktu fasēšana turpinās, jo šajā posmā produkti nenonāk saskarē ar darbiniekiem.

"Vēlos uzsvērt, ka produkcija, kas fasēta automatizēti, ir patēriņam droša. Jau uzsākta uzņēmuma telpu dezinfekcija, lai mēs būtu dubultā droši, ka neviena baktērija nav "izsprukusi" cauri. Vēlos uzsvērt, ka šobrīd nav pierādīts, ka mūsu uzņēmuma produkcijas lietošana ir saistīta ar inficēšanos bērnudārzos," norāda Balodis. 

TVNET jau vēstīja, ka Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Infekcijas slimību riska analīzes un profilakses departamenta direktors Jurijs Perevoščikovs intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" uzsvēra, ka nav pieļaujams, ka pārtikas uzņēmumā strādā ar zarnu patogēnu inficēti cilvēki.

Jau vēstīts, ka uz laiku daļēji apturēta piensaimnieku kooperatīvās sabiedrības "Straupe" darbība, jo septiņiem uzņēmumā strādājošajiem konstatēta enterohemorāģiskā E.coli infekcija. Pašreizējie pierādījumi par izglītības iestāžu bērnu un darbinieku saslimšanas saistību vēl ir netieši - vēl jāsalīdzina darbinieku un saslimušo bērnu saslimšanas atbilstība.

Perevoščikovs skaidroja, ka uz šo rītu aizvien zināms par septiņiem inficētajiem uzņēmumā. Vakar izmeklēšana turpinājās un šodien varētu būt jaunie dati, par kuriem iedzīvotāji tiks informēti, viņš skaidroja.

Epidemiologs uzsvēra, ka šobrīd nav zināms, kāpēc šie cilvēki inficējās.

Viņš skaidroja, ka tagad galvenais ir saprast, tieši kādi ir izraisītāji jeb serotipi šajā gadījumā, lai tos salīdzinātu ar tiem, kas konstatēti bērniem.

Viņš atgādināja, ka ne visiem inficētajiem būs simptomi. Tomēr arī cilvēks bez simptomiem izdala šo baktēriju apkārtējā vidē un pie noteiktiem apstākļiem tā var nokļūt pārtikas produktos.

Uzņēmumā "Straupe" ir pietiekami liels inficēto skaits, norādīja speciālists. "Mēs pieļaujam, ka pie tāda inficēto skaita kādam tomēr varēja būt simptomi," teica Perevoščikovs.

Perevoščikovs uzsvēra, ka turpinās epidemioloģiskā izmeklēšana un notiks turpmākas pārbaudes, tajā skaitā citu piegādātāju, lai izslēgtu citas iespējamības. Viņš atzina, ka versijas ir dažādas.

Kā vēstīts, "Straupē" apturēta uzņēmuma fasēšanas līnija, kurā produkti manuāli tika pildīti atkārtoti izmantojamos traukos. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pieņēmis lēmumu uz laiku apturēt šo produktu līniju un iesaka to nelietot uzturā. Tie varētu būt šķidri produkti plastmasas trauciņos, piemēram, piens vai krējums.

Uzņēmums ar šiem produktiem apgādājis 14 izglītības iestādes laikā, kad ar E.Coli izraisītu zarnu infekciju saslima vairāki šo iestāžu audzēkņi dažādos Latvijas reģionos. Veicot pārbaudes pirmsskolas izglītības iestāžu ēdināšanas blokos, PVD ņēma dažādu pārtikas produktu, tostarp piena produktu, gaļas, augļu un dārzeņu, kā arī gatavo ēdienu paraugus laboratoriskajai izmeklēšanai.

Tāpat pārbaužu laikā tika iegūta informācija par pārtikas produktu piegādātājiem, tostarp par "Straupi". Arī šajā uzņēmumā ražoto produktu paraugi nosūtīti laboratoriskajai izmeklēšanai uz verotoksigēnā E. Coli klātbūtni. Līdz šim saņemtie pārtikas produktu laboratorisko izmeklējumu rezultāti bijuši atbilstoši.

PVD ir uzdevis "Straupei" atsaukt no tirdzniecības visus manuāli fasētos piena produktus, kuri ražoti līdz 10.aprīlim, kā arī veikt nekavējošu ārpuskārtas mazgāšanu un dezinfekciju fasēšanas telpai un iekārtām, kā arī organizēt atkārtotas darbinieku apmācības higiēnas jautājumos.

Produktu fasēšanas līnijas darbs, kurā produktu fasēšana notiek automatizēti, nav apturēta, jo šajā posmā produkti nenonāk saskarē ar darbiniekiem.

Komentāri (23)
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu