:format(webp)/nginx/o/2025/04/11/16771412t1h8ceb.jpg)
Lietuvā pirms Lieldienām piegādātāji masveidā informē lielveikalu ķēdes par saviem plāniem paaugstināt pārtikas cenas. Visvairāk tas attiecas uz liellopu gaļu, zivīm, it īpaši siļķēm, olām un konditorejas izstrādājumiem, ziņo TV3.lt
Gaļas pārstrādātāji ir vērsušies pie tirgotājiem, jo vēlas par aptuveni trešdaļu paaugstināt savu produktu cenu. Pirmām kārtām tas attiecas uz liellopu gaļu, kas ir deficīts visā Eiropā. Paredzams, ka zivju, piemēram, siļķu, cena pieaugs par vairāk nekā 10%. Izņēmums nebūs arī saldumi, kas sadārdzinās sviesta, eļļas un olu cenu pieauguma dēļ.
Jau pagājušajā gadā Lietuvas veikalos liellopu gaļa ir kļuvusi ievērojami dārgāka. Par kilogramu liellopa šķiņķa bez kauliem cilvēki maksā par desmito daļu vairāk nekā pērn, un gada laikā cena ir palielinājusies par vienu eiro.
“Mēs pērkam, bet tas ir ļoti dārgi... Paskatieties, vai jūs esat redzējuši cenu? Paskatieties, kāda tā bija pirms diviem gadiem. Ir liela starpība. Redziet, mēs dzīvojam tādā laikā, kad viss iet uz augšu un algas nespēj tikt līdzi,” TV3 ziņām sacīja kāda Viļņas iedzīvotāja, kura bija sašutusi par pārtikas cenu kāpumu.
Lielveikalu tīkls “Maxima” regulāri publicē informāciju par to, cik bieži preču piegādātāji informē par plāniem paaugstināt cenas. Martā lielveikalu tīkls no piegādātājiem saņēma 34 pieprasījumus paaugstināt cenas. Visbiežāk šādus cenu paaugstināšanas pieprasījumus saņem no liellopu gaļas pārstrādātājiem, kuri vēlas pārdot gaļu par aptuveni trešdaļu dārgāk nekā iepriekš.
“Cenu paaugstina arī liellopu slimības. Visā vecajā kontinentā, Eiropā, ir milzīgs pieprasījums pēc liellopu gaļas, tāpēc piedāvājums nespēj apmierināt šo pieprasījumu,” saka Titas Atraškevičius no “Maxima LT”.
“Mēs redzam, ka Eiropas Savienības tirgū liellopu gaļas cenas pieaug par aptuveni 25 – 30 procentiem, un jēlā liellopu gaļa kļūst dārgāka. Tā ir ļoti neparasta situācija, jo varbūt 3 – 4 gadus viss bija vairāk vai mazāk stabili, 1 – 2 procenti, un tagad kopš pagājušā rudens ir vērojams ievērojams kāpums,” pārsteigts par tirgus situāciju bija Gaļas pārstrādātāju asociācijas vadītājs Egidijus Mackevičius.
Tirgū vairs nav lētas liellopu gaļas
Vidmantas Rasimas, liellopu audzētājs no Prienu rajona, ir gandarīts par liellopu gaļas cenu kāpumu, taču piebilst, ka šobrīd tirgū netrūkst riska produktu.
“Cenas ir iepriecinošas, bet tajā pašā laikā, ja, teiksim, šīs slimības mūs piemeklēs. Zilā mēle, mutes un nagu sērga, tā būs katastrofa. Ir tuvredzīgi priecāties par to, ka kāds nevar ievest liellopu gaļu, un cenas te aug,” sacīja liellopu audzētājs Rasimas kungs, kurš nav pārāk priecīgs par cenu izmaiņām.
Liellopu audzētājs piebilda, ka visā Eiropā vairs nav pieejama lēta liellopu gaļa.
“Cenas ir pieaugušas pusotru reizi. Es domāju, ka agrāk viņi šo lēto gaļu atveda no Eiropas,” norādīja Rasimas.
Arī Gaļas pārstrādātāju asociācijas vadītājs Egidijus Mackevičius saskata Polijas ietekmi uz cenu pieaugumu.
“Poļi ir uzvarējuši konkursos un nosūtījuši uz Turciju 42 000 tonnu liellopu gaļas. Tā rezultātā kopš pagājušā gada mēs esam novērojuši iekšzemes tirgus atveseļošanos. Poļi pērk liellopu gaļu Lietuvā. Cena ir sākusi pieaugt,” sacīja Mackevičius.
Zivis un olas kļūs dārgākas
Lielveikalu tīkls “Maxima” apgalvo, ka piegādātāji vēlas paaugstināt cenas ne tikai liellopu gaļai, bet arī zivju produktiem, īpaši reņģēm, kas ir svētku galda atribūts.
“Viņi vēlas palielināt zivju cenu par aptuveni 12 procentiem, vairāk izceļot sālītas un marinētas reņģes,” informēja “Maxima LT” pārstāvis T. Atraškevičius.
Līdztekus zivīm dārgākiem jākļūst arī konditorejas izstrādājumiem, kuru ražošanā izmanto olas. L kategorijas olas gada laikā vidēji ir sadārdzinājušās par ceturtdaļu. Olu kastītes cena ir pārsniegusi 3 eiro. Un sastāvdaļu cenas ir ietekmējušas arī galaproduktu cenas, kuras piegādātāji vēlas palielināt līdz pat 25%.
“Cenas konditorejas izstrādājumiem, kulinārijas izstrādājumiem, dažādām kūkām un cepumiem var pieaugt tikai tāpēc, ka olas ir dārgākas,” piebilda Atraškevičius.
Arī sviesta cenas pieaug, tāpēc saldajam Lieldienu galdam šogad vajadzētu būt dārgākam nekā pērn.
“Sviesta cenas ir pieaugušas par trešdaļu. Runājot par Lieldienām, par Lieldienu saldumiem, tas ir fakts, ka pašizmaksa ir par vairāk nekā 10 procentiem augstāka. Gan šokolādes izstrādājumiem, gan konditorejas izstrādājumiem,” norāda SEB ekonomists Tadas Povilauskas.
Tomēr ekonomisti uzskata, ka šogad pārtikas cenu pieaugums mazinās. Uzņēmumi lielāko daļu no paaugstinātajām izmaksām jau ir iekļāvuši savos produktos.
Līdzīgas tendences vērojamas arī lielveikalu ķēdēs: piegādātāju pieprasījumi paaugstināt cenas ir kļuvuši retāki.