Idejas un noderīgi knifiņi, kā rīkot valsts svētkus mājas atmosfērā

Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: www.viesistaba.lv

18. novembris jeb Latvijas dzimšanas dienas svinības mums ir salīdzinoši jauni svētki, ja salīdzinām ar Jaungada, Ziemassvētku vai Jāņu svinībām, kurām ir izveidojušās gadiem un pat gadsimtiem ilgas tradīcijas, līdz ar to mums šobrīd ir lielas iespējas ieviest daudzas jaunas un interesantas idejas, kā padarīt valsts svētkus gan skaistus, gan garšīgus, gan interesantus. «Egoiste» sadarbībā ar pasākumu norises vietas «Viesistaba» ekspertiem palīdzēs tev noorganizēt fantastiskus svētkus savās mājās. Ir tikai jāzina vairāki knifiņi!

 
Foto: www.viesistaba.lv

Kādus un cik daudz viesus aicināsim? Cikos sāksim un cikos beigsim viesības?

Katrās svinībās tas ir viens no svarīgākajiem jautājumiem, jo noteiks veselu virkni uzdevumu:

Cik liels būs nepieciešamais budžets, kādā vietā rīkosim viesības, vai mums pietiks galdu, krēslu, trauku un visa cita, kas nepieciešams, lai viss noritētu skaisti un raiti.

Pirms izsūtām ielūgumus uz svinībām, izveidosim viesu sarakstu un tad nolemsim, kā aicināsim viesus. Ja viesības paredzētas neformālas, tad ļoti labi der nosūtīt īsziņu, taču, ja plānojam svinīgāku pasākumu, tad vajadzētu vai nu piezvanīt katram aicināmajam viesim, vai rakstīt e-pastu, vai pavisam svinīgā gadījumā izsūtīt rakstisku drukātu ielūgumu.

Svarīgi ir saprast laiku, cikos viesības sākt.

Es, plānojot lielus pasākumus, ļoti bieži plānoju programmu no beigām. Tas ir viens no trikiem,

kuru izmanto profesionāli svinību plānotāji.

18. novembra svētku gadījumā atskaites punkts varētu būt salūts plkst. 21:00. Ja atrodaties tuvumā un vēlaties iet skatītes salūtu, tad rēķiniet, cik laika jums vajadzēs, lai aizietu uz salūta vietu, sagatavotos, ēstu desertu, un tādā veidā atpakaļ līdz svinību sākuma laikam, līdz saprotat, cikos būtu jāsēžas pie galda, lai paspētu līdz pareizajam brīdim nokļūt jums paredzētajā vietā. Ja neplānojat doties skatīties salūtu klātienē, tad plānojiet viesības tā, lai varat netraucēti ieslēgt televizoru pie kafijas tases un deserta.

Tad, kad mums ir skaidrs, kādi un cik viesi ieradīsies uz viesībām un cikos sāksim svinības, varam ķerties pie tālākas viesību plānošanas!

 
Foto: www.viesistaba.lv

Kāda būs ēdienu un dzērienu karte, kurš gatavos un kā tiks pasniegts ēdiens?

Šeit noteikti iespējami vairāki varianti, kā plānot ēdienkarti tā, lai viss būtu laikus sagatavots un ēdiens būtu piemērots visiem. Skaidrs ir tas, ka latviešu tradicionālajās viesībās auksto uzkodu galda ēdieni atradīsies uz galda un karsto ēdienu namamāte būs sagatavojusi bļodās, kuras viesi pados apkārt.

Šinī gadījumā jums jāņem vērā, ka ēdiens ir ļoti krāsains un, ja veltīsiet lielu uzmanību galda dekorācijām, tad, tajā brīdī, kad ēdiens tiks uzlikts uz galda, iespaids par dekorācijām būs stipri citādāks. Tāpēc mans ierosinājums šādā gadījumā ir

servēt ēdienus uz bufetes, lai viesi var piecelties un paši apkalpot sevi, bet dekorācijas uz galda netiek nomāktas ne ar ēdiena bļodām,

ne ar dažādu krāsu dzērienu pudelēm.

Jebkura mājasmāte ir gatava pavadīt virtuvē daudzas stundas, pirms ēdiens nonāk pie viesiem, un labi zina, ko nozīmē sagatavot svētku vakariņas, sākot jau ar iepirkšanās brīdi. Šeit daži padomi, kurus labi ir ņemt vērā:

  • Plānojiet ēdienkarti labu laiku uz priekšu jau tajā brīdī, kad zināt, cik un kādi viesi ieradīsies uz svinībām

  • Gatavojiet tādus ēdienus, kurus iespējams uzglabāt ledusskapī, un sagatavojiet kādu daļu ēdienu jau iepriekšējā dienā, tādējādi samazinot darbu apjomus vienā dienā

  • Iespējams, ka daudz prātīgāk un ekonomiski efektīvāk ir izmantot kāda ēdinātāja pakalpojumus un

    vismaz daļu ēdienu pasūtīt jau gatavus,

    pilnīgi noteikti to var rekomendēt visu veidu konditorejas izstrādājumiem.

  • Plānojiet ēdienkarti tādu, lai kaut kas no visa derētu visiem viesiem, gan tiem, kuri neēd gaļu, gan bērniem, gan cilvēkiem, kuriem ēdiena daudzums ir svarīgāks par kvalitāti. Ja plānosiet ēdienkarti tikai pēc savām vēlmēm, jūsu viesi var aiziet no viesībām nepaēduši, ar sajūtu, ka par viņiem neviens nav parūpējies.

    Mūsdienās vienmēr ir pareizi apjautāties par dažādiem diētu režīmiem vai alerģijām, jūs būsiet pārsteigti, cik ļoti viesi to novērtēs.
  • 18. novembra svinībās nevajadzētu aizrauties ar visu ēdienu plānošanu sarkanbaltsarkanā krāsā,

    pilnīgi pietiks, ja viens ēdiens būs ieturēts šādā stilā.
 
Foto: www.viesistaba.lv

Svētku receptes un dzērieni

Viesistabas šefpavāri iesaka Latvijas karoga krāsas tonim izmantot sarkano bieti.

Piemēram, paturiet svaigo laša fileju biešu sulā

vai pagatavojiet šo šefpavāra Gata Grosberga uzkodu:

Krāsnī ceptas bietes ar putotu kazas sieru, rukolu un sēklu sinepju-balzamiko mērci

(4 personām)

Foto: www.viesistaba.lv

Sastāvdaļas

Sastāvdaļas:

  • Bietes 400 g
  • Sāls rupjā 500 g
  • Kazas siers mīkstais 200 g
  • Svaigais siers 100 g
  • Rukola 60 g
  • Sēklu sinepes 20 g (4 tējk.)
  • Baltais balzama etiķis 30 ml (2 ēd. k.)
  • Citrona sula 10 ml (2 tējk.)
  • Rapšu eļļa 200l ml
  • Rudzu maize 100 g
  • sāls
  • cukurs

Metode:

  • Pannā ieber sāli un liek bietes. Cep krāsnī 180 grādos apmēram 45-60 min (kamēr gatavas), tad nomizo un sagriež plānās šķēlītēs.

  • Kazas sieru sablendē kopā ar svaigo sieru līdz viendabīgai konsistencei un iepilda konditorejas maisā.

  • Rudzu maizi sagriež plānās šķēlēs, aplaista ar eļļu un liek krāsnī 180 grādos un cep 5 min.

  • Sinepes sajauc ar etiķi, citronu sulu, sāli un cukuru. Pakāpeniski pievieno eļļu un ar putojamo slotiņu maisa, līdz mērce sabiezē.

  • Kārto uz šķīvja bietes, kazas sieru, rukolu un grauzdiņus, pārlej ar mērci.

Desertā ļoti labi izskatīsies un arī garšos Sarkanā samta kūka. Šī recepte no otra mūsu šefpavāra Raita Ivanova krājumiem:

Klasiskā Sarkanā samta kūka

(12 personām)

Foto: www.viesistaba.lv

Sastāvdaļas

  • Sviests 250 g
  • Cukurs 600 g
  • Olas 6 gab
  • Dabīgā biešu sulas sarkanā pārtikas krāsviela 30 g (2 ēd. k.)
  • Augstākās kvalitātes kakao pulveris 45 g (3 ēd. k.)
  • Augstākā labuma kviešu milti 375 g
  • Kefīrs 275 ml
  • Vaniļas ekstrakts 5ml (1 tējk.)
  • Sāls 2,5 g (½ tējk.)
  • Dzeramā soda 5 g (1 tējk.)
  • Etiķis 5 ml (1 tējk.)

Krēmam

  • Svaigais siers 200 g
  • Baltā šokolāde 350 g
  • Sviests 250 g

Metode

  • Uzkarsējam krāsni līdz 170 grādiem.

  • Ietaukojam un apberam ar miltiem trīs 20 cm tortes formas.

  • Sakuļam kopā sviestu un cukuru, pēc tam pa vienai pievienojot visas olas. Katru olu atsevišķi rūpīgi iemaisām mīklā.

  • Sajaucam biešu krāsvielu ar kakao pulveri un iemaisām mīklā.

  • Pakāpeniski, visu laiku maisot, pamīšus pievienojam kefīru un miltus.

  • Pievienojam vaniļas ekstraktu un sāli.

  • Sajaucam dzeramo sodu ar etiķi un viegli iemaisām šķīdumu mīklā (šeit ir jāuzmanās nepārmaisīt).

  • Sadalām mīklu trijās daļās, trijās iepriekš sagatavotajās formās iepriekš uzkarsētā cepeškrāsnī cepam 25 minūtes. Pēc tam atdzesējam.

    Krēmam: izkausējam balto šokolādi un atdzesējam līdz brīdim, kamēr šokolāde ir remdena.

  • Lielā bļodā uzputojam svaigo sieru, līdz tas ir viegls un gaisīgs.

  • Pakāpeniski svaigajā sierā iemaisām balto šokolādi un uzputotu mīkstu sviestu.

  • Maisām, līdz krēms iegūst putukrējuma konsistenci.

  • Krēmu liekam pa vidu kūkas kārtām un ārpusē.

    www.viesistaba.lv

Dzērieni

Lai padarītu valsts svētkus interesantus ar kādu vienkāršu, bet lieliski garšojošu kokteili, varam ieteikt klasisko KIR kokteili, kurā sajaucam sausu baltvīnu ar upeņu liķieri Creme de Cassis.

Labā ziņa uz šiem svētkiem ir, ka Latvijas balzams ir sācis ražot šo liķieri un tas nu jau ir nopērkams pie mums LB veikalos.

Klasiskā Kir kokteiļa variācija ir Kir Royal, kurā Creme de Cassis liķieri sajauc ar sausu dzirkstošo vīnu vai šampanieti.

 
Foto: www.viesistaba.lv

Kā mēs radīsim svētku atmosfēru?

Viesībās ļoti no svara ir tas, kā mums izdodas radīt atmosfēru.

To visvieglāk ir izdarīt divos veidos: ar dekorācijām un ar mūzikas palīdzību.

Šeit varat iepazīties ar dažādiem, viegliem dekorāciju variantiem, kurus kopā ar Puķu Elvis vadītāju Elitu Vīns radījām apmēram divu stundu laikā, izmantojot mājās esošus un viegli iegādājamus materiālus.

Foto: www.viesistaba.lv

Vairāki praktiski padomi, dekorējot svinību galdu

  • Būtiski galda klājumos ir neizmirst visas praktiski nepieciešamās lietas: salvetes, galda instrumentus un traukus.

    Svarīgākais ir galda piederumu lietošanas ērtums, izskats ir tikai pakārtots.
  • Neizmantojiet dekorācijās tikai vienu vai divas krāsas. Mēģiniet izmantot starptoņus un dažādus materiālus, tas padarīs dekorācijas interesantākas un šikākas.

  • Svētkus svinīgākus padarīs galda kartes un auduma salvetes. Galda kartēm nav obligāti jābūt tradicionālā salocītām jumtiņa formā, tās var būt arī dažādi interesanti izvietoti krāsaini papīra gabaliņi vai slejas.

  • Glāzēm uz galda jāizpilda praktiska funkcija. Nelieciet uz galda tādas glāzes, kuras vakara laikā neizmantosiet.

  • Ēdiens un dzērienu pudeles uz galda radīs papildu raibumu. Ja dekorācijas un kopējais izskats ir svarīgs,

    plānojiet ēdienu nelikt uz galda, bet gan servēt vai pasniegt bufetes veidā.

Mūzikas jautājums vienmēr ir ļoti būtisks atmosfēras radīšanai, taču nebūt nav vienkāršs, ja pie galda visa vakara garumā ir jāsēž dažādu paaudžu cilvēkiem. Rēķinieties ar to, ka kādam mūzika neliksies piemērota.

Latvijas valsts svētku laikā nebūt nav visu vakaru jāklausās strēlnieku dziesmas, fonā vienmēr labi der instrumentālās mūzikas apdares vai kāda cita neuzkrītoša mūzika,

kura ir tikai nojaušama. Ja jūtat, ka cilvēki savā starpā sāk skaļāk sarunāties, tas nozīmē, ka mūzikas troksnis telpā ir par lielu.

 
Foto: www.viesistaba.lv

Vai mēs organizēsim kādas izklaides viesiem, un kādas tās būs?

Latviešu viesībās cilvēki parasti sēž ap galdu un salīdzinoši maz staigā apkārt, līdz ar to, ja nolemjam, ka svinībās būs nepieciešamas papildus izklaides, tad vislabāk ir izvēlēties kādas izklaides, kuras ir spēlējamas pie galda; ja ir iespēja, uzdodiet saviem bērniem

sagatavot kādu interesantu viktorīnu ar jautājumiem par Latvijas vēsturi vai slaveniem cilvēkiem,

ar kādu interesantu, varbūt pat patriotisku balvu uzvarētājam. Ja pie galda būs vairāk vecākās paaudzes cilvēku, vienmēr labi noder dziesmu grāmatas ar kādu populāru latviešu dziesmu tekstiem.

Atcerieties! Jūs esat sapulcējušies svinēt svētkus un sarunāties savā starpā, nevis rīkot sacensības, līdz ar to nemēģiniet iespiest vakara gaitā pēc iespējas lielāku izklaižu daudzumu. Atļaujiet cilvēkiem izbaudīt viesības, kompāniju, ēdienu un atmosfēru.

Lai jums priecīgi un jauki Latvijas svētki!

Iepazīsties ar mums klātienē Viesistaba Event Studio un izbaudi mūsu rīkotos pasākumus un svētkus:

http://viesistaba.lv/

https://www.facebook.com/ViesistabaStudio/

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu