Šodienas redaktors:
Artūrs Guds

Miega eksperte skaidro, kāpēc 20 minūšu diendusa ir tik noderīga

Foto: Publicitātes foto

Katrs desmitais Latvijas iedzīvotājs guļ diendusu gandrīz katru dienu, bet katrs trešais – kad vien ir iespēja, piemēram, nedēļas nogalē. Fizioloģiski nosnaušanās palīdz mazināt dienas laikā uzkrājušos miegainību, dod ķermenim iespēju atgūt spēkus un atjaunot smadzeņu funkcijas. Būtībā diendusa ļauj smadzenēm atpūsties. Par labumu, ko sniedz diendusa, un to, kā ļauties snaudai, pēc tam nejūtot sagurumu, stāsta miega eksperte Natālija Bērziņa.

Ne velti īsu diendusu mēdz dēvēt par power nap jeb spēka snaudu. Miega eksperte N. Bērziņa uzsver, ka

20 minūšu diendusa var būtiski uzlabot koncentrēšanās spējas, atmiņu un radošumu.

Kādā pētījumā noskaidrots, ka īsa nosnaušanās uzlabo koncentrēšanās spējas un kognitīvās funkcijas pat divas stundas. Citā pētījumā secināts, ka diendusa padara cilvēkus produktīvākus, uzlabo garastāvokli un paaugstina enerģijas līmeni. Tā arī samazina kļūdu risku un uzlabo uzmanību, īpaši automašīnu vadītājiem un tiem, kam jāveic sarežģīti uzdevumi. Piemēram, ja cilvēks pie stūres jūtas miegains, ieteicams apstāties un 20 minūtes nosnausties, lai atgūtu modrību.

Kā snaust pareizi, lai nesabojātu miegu naktī

Lai diendusa neatstātu negatīvu iespaidu uz naktsmieru, ir jāpatur prātā daži nosacījumi. Galvenokārt ieteicamais ilgums un laiks.

„Ideālais diendusas garums ir līdz 20 minūtēm – tad ķermenis var atpūsties, bet nepaspēj ieiet dziļajā miega fāzē, kas varētu radīt saguruma sajūtu vēlāk.

Labākais laiks diendusai ir agrā pēcpusdienā, 1–3 stundas pēc pusdienām, kad ir dabisks enerģijas kritums; snauda šai laikā vismazāk traucēs naktsmieru.

Turpretī bieža vai ilga snaušana, īpaši, ja miegs ir ilgāks par stundu vai arī diendusu guļ vēlā pēcpusdienā, var apgrūtināt aizmigšanu vakarā un samazināt kopējo miega kvalitāti. Vajadzība pēc ilgas diendusas var norādīt uz sliktu miegu naktī vai veselības problēmām,“ paskaidro N. Bērziņa.

Lai pēc diendusas nemocītu sagurums, svarīgi, lai tā būtu īsa. Guļot pārāk ilgi, var iznākt pamosties dziļajā miega fāzē, un tas var radīt smaguma sajūtu, grūtības atgūt modrību, apdullumu un nespēju koncentrēties pat 30 minūtes pēc pamošanās. Vēl viens paņēmiens ir iedzert glāzi ūdens un pēc pamošanās mazliet izkustēties, lai iekustinātu asinsriti.

Izveido vietu diendusai

IKEA Interjera dizaina nodaļas vadītājs Dariuss Rimkus norāda – strādājot no mājām, diendusai ir jārada tik ērta un aicinoša vieta, lai nespētu pretoties kārdinājumam atgulties.

“Spēka snaudai atvēlētajai vietai ir jābūt miera oāzei, jo jāaizmieg ir ātri. Tāpēc ir būtiski visi labam miegam svarīgie elementi – gaismas aizturēšana, svaigs gaiss, ērta guļvieta, trokšņi, temperatūra un ar mantām nepārblīvēta vide.

Ja veido savu diendusas stūrīti mājās, izmanto tekstilizstrādājumus – aizkarus, spilvena pārvalkus un citus –, kas tev patiešām patīk, lai tad, kad pienāk laiks atpūtai, tu jau gaidītu ar prieku. Jāizvēlas mīksta sega, kurā ir patīkami ietīties,” iesaka interjera dizainers.

Vislabāk atvēlēt diendusai atsevišķu stūrīti un pieradināt smadzenes, ka tā ir vieta, kur var atpūsties.

“Vispirms ir nepieciešams privātums. Ja spēka snaudai izmanto dzīvojamo istabu, kurā atrodas arī citi cilvēki, es ieteiktu izmantot aizslietni. Gaismu aizturošas žalūzijas (FÖNSTERBLAD no 12,99 €) vai aizkari palīdzēs neielaist telpā dienas gaismu un slāpēs no ielas nākošos trokšņus, atvieglojot aizmigšanu un atpūšanos,“ iesaka D. Rimkus.

Interjera dizainers piebilst, ka ir dažādi mājokļa labiekārtošanas risinājumi, ko var izmantot, iekārtojot vietu snaudai. Tā vietā, lai izmantotu parastu gultu vai dīvānu, var izvēlēties vienvietīgu guļamdīvānu vai zvilni KIVIK, ko var viegli pārvērst ērtā guļvietā spēka snaudai. Arī salokāms matracis, piemēram, no SLÄKT kolekcijas, var noderēt, ja nav piemērota dīvāna spēkus atjaunojošai diendusai.

IKEA iedrošina gulēt

Nesenā IKEA pētījumā noskaidrots, ka katrs trešais Latvijas iedzīvotājs no rīta pamostoties nejūtas atpūties, bet katrs ceturtais izjūt pastāvīgu miega trūkumu. Tiecoties īstenot savu vīziju – radīt labāku ikdienas dzīvi daudziem – IKEA šai sezonā rosina pievērst uzmanību miegam kā labas ikdienas dzīves pamatam. Vairāk ekspertes ieteikumu labam miegam atrodi šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar IKEA.

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu