TOP7 vitamīni, kas palīdz uzlabot sejas ādas skaistumu

Foto: Lyubov Levitskaya/Shutterstock

Veselīgas un starojošas ādas noslēpums ne vienmēr slēpjas dārgos krēmos vai salonu procedūrās. Ļoti bieži atslēga uz nevainojamu ādu atrodas mūsu uzturā. Vitamīni spēlē būtisku lomu, nodrošinot ādai nepieciešamās barības vielas, kas palīdz saglabāt tās jauneklīgumu, elastību un dzīvīgumu. Šajā rakstā atklāsim septiņus svarīgākos vitamīnus, kas var ievērojami uzlabot tavas sejas ādas skaistumu un izturību pret ārējās vides ietekmi. Plašāk par tiem stāsta "Apotheka" sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa.

A vitamīns

A vitamīns, bieži pazīstams kā retinols, ir viens no visefektīvākajiem vitamīniem, kas nodrošina ādas skaistumu un veselību. Tas veicina ādas šūnu atjaunošanos, stimulējot jaunu šūnu veidošanos un atmirušo ādas šūnu nolobīšanos, kas padara ādu gludāku un izlīdzina tās tekstūru. Retinols arī uzlabo kolagēna ražošanu, kas ir būtiski ādas elastībai un cīņai pret grumbām. Pateicoties šīm īpašībām,

A vitamīns ir ļoti efektīvs cīņā pret ādas novecošanos un pigmentācijas plankumiem. Turklāt tas palīdz normalizēt sebuma ražošanu, tādējādi palīdzot novērst akni un citus iekaisuma procesus ādā.

Lai optimāli uzņemtu A vitamīnu, to var lietot gan iekšēji, gan ārīgi. Uzturā tas ir sastopams tādos pārtikas produktos kā burkāni, saldie kartupeļi, spināti, olas un zivju eļļa. Papildus tam retinoīdi (A vitamīna formas) ir bieži sastopami ādas kopšanas līdzekļos, kas tiek lietoti lokāli, lai tieši mērķētu uz ādas novecošanās pazīmēm. Ārīgi lietojot retinolu, jāievēro piesardzība, jo tas var kairināt ādu, tāpēc to ieteicams uzklāt uz nakti. Un pa dienu noteikti jālieto krēms ar SPF50, jo retinols izraisa pastiprinātu jutību pret UV starojumu.

B grupas vitamīni

B grupas vitamīni ir būtiski elementi, kas veicina sejas ādas skaistumu un veselību, jo tie ir iesaistīti daudzu bioloģisko procesu regulēšanā organismā. Šie vitamīni palīdz uzlabot ādas tekstūru, samazināt iekaisumu un veicina šūnu reģenerāciju, kas ir svarīgi, lai saglabātu ādu veselīgu un mirdzošu.

Vitamīns B3 (niacinamīds) ir īpaši izcils, jo tas palīdz regulēt tauku ražošanu, mazināt apsārtumu un uzlabot ādas tonusu, kā arī stimulē kolagēna sintēzi.

B5 vitamīns (pantotēnskābe) veicina ādas mitrināšanu un dziedēšanu, palīdzot ātrāk atjaunot bojātas ādas vietas, un ir īpaši efektīvs sausas ādas kopšanā.

Arī B3 un B5, arī B7 vitamīns (biotīns) ir svarīgs, jo tas palīdz uzturēt ādas elastību un novērst tās sausumu, kas ir būtiski jauneklīga izskata saglabāšanai. Šie vitamīni palīdz arī cīnīties ar grumbām, uzlabojot ādas kopējo izskatu. Turklāt B grupas vitamīni veicina asinsriti, nodrošinot ādu ar skābekli un barības vielām.

Lai uzņemtu B grupas vitamīnus, ieteicams iekļaut uzturā pilngraudu produktus, riekstus, sēklas, pupas, zaļos dārzeņus, olas un piena produktus. B vitamīnus var lietot arī kā uztura bagātinātājus, taču pirms to lietošanas ieteicams konsultēties ar speciālistu, lai noteiktu optimālo devu un kombināciju. Regulāra B grupas vitamīnu uzņemšana palīdz ne tikai uzlabot ādas izskatu, bet arī stiprina vispārējo veselību un labsajūtu.

C vitamīns

C vitamīns ir viens no spēcīgākajiem antioksidantiem, kas palīdz aizsargāt ādu no brīvo radikāļu bojājumiem, kurus rada saules iedarbība un piesārņojums. Tas ir būtisks kolagēna sintēzē, palīdzot saglabāt ādu tvirtu un elastīgu.

C vitamīns ir lielisks palīgs arī cīņā ar ādas tumšajiem plankumiem un nevienmērīgu ādas krāsu, turklāt veicina ādas mirdzumu, padarot to gaišāku un veselīgāku.

Regulāra C vitamīna lietošana gan uzturā, gan kosmētikā var ievērojami uzlabot ādas veselību un izskatu. C vitamīnu var uzņemt, iekļaujot ēdienkartē citrusaugļus, kivi, zemenes, papriku un brokoļus. Papildus tam C vitamīns ir populārs arī uztura bagātinātājos un ādas kopšanas līdzekļos – īpaši efektīvi ir serumi ar C vitamīnu, jo tie ļauj vitamīnam tieši iedarboties uz ādu. Jāielāgo, ka šie produkti jāglabā tumšās pudelēs, lai novērstu vitamīna oksidēšanos un efektivitātes zudumu.

D vitamīns

D vitamīns ir īpaši svarīgs ādas šūnu augšanai un atjaunošanai, kā arī spēlē nozīmīgu lomu imūnsistēmas stiprināšanā. Šis vitamīns palīdz uzturēt ādas aizsargbarjeru, kā arī veicina ādas spēju dziedēt brūces un bojājumus. Pietiekams D vitamīna daudzums palīdz arī mazināt iekaisumu un ir noderīgs tiem, kuri cieš no tādiem ādas stāvokļiem kā psoriāze vai ekzēma. Turklāt tas palīdz novērst ādas sausumu un lobīšanos, tāpēc ir būtisks ādas mitruma uzturēšanā.

D vitamīns dabiskā veidā tiek sintezēts ādā saules gaismas ietekmē, tāpēc uzturēšanās saulē ir viens no efektīvākajiem veidiem, kā to uzņemt. Tomēr

valstīs, kur saule lutina vien dažus mēnešus gadā – tai skaitā Latvijā –, D vitamīnu uzkrāt pietiekamā daudzumā nav iespējams, tādēļ vajadzīgo D vitamīna devu daudz efektīvāk būs uzņemt ar pārtikas vai uztura bagātinātāju palīdzību.

Uztura avoti, kas satur D vitamīnu, ir treknas zivis (piemēram, lasis un makrele), olas, piena produkti u.c. Aptiekā ir pieejami dažādi D vitamīna veidi: kapsulas, tabletes, D vitamīns pulverveida, šķidrā un spreja veidā.

E vitamīns

E vitamīns ir pazīstams ar savām spēcīgajām antioksidanta īpašībām, kas palīdz cīnīties pret brīvo radikāļu radītajiem bojājumiem, tādējādi aizsargājot ādu no priekšlaicīgas novecošanās. Tas ir īpaši efektīvs saules izraisīto bojājumu novēršanā un palīdz samazināt iekaisumu, ko izraisa UV starojums.

E vitamīns darbojas arī kā dabisks mitrinātājs, palīdzot saglabāt ādas mitruma līmeni un novērst sausumu. Turklāt tas veicina arī ādas dziedēšanas procesus, palīdzot mazināt rētas un ādas bojājumus, kā arī uzlabojot vispārējo ādas elastību.

E vitamīnu var uzņemt uzturā regulāri lietojot riekstus, sēklas, avokado, zaļos lapu dārzeņus un augu eļļas, piemēram, augstākā labuma olīveļļu. Ārīgi lietojot, E vitamīns bieži ir sastopams krēmos un serumos, kas paredzēti sausas, bojātas vai nobriedušas ādas kopšanai. Apvienojumā ar C vitamīnu, E vitamīns nodrošina vēl lielāku aizsardzību pret UV starojumu, padarot to par populāru sastāvdaļu ādas kopšanas līdzekļos.

F vitamīns

Vitamīns F, kas pazīstams kā neaizvietojamās taukskābes (Omega-3 un Omega-6), ir būtisks ādas veselībai un skaistumam, jo tas nodrošina ādas aizsargbarjeras stiprināšanu un mitruma saglabāšanu, palīdz saglabāt ādu elastīgu un gludu, kā arī novērš sausumu un lobīšanos, kas ir īpaši svarīgi cilvēkiem ar sausu vai jutīgu ādu.

Vitamīns F darbojas arī kā pretiekaisuma līdzeklis, palīdzot mazināt ādas apsārtumu, iekaisumu un tādus ādas stāvokļus kā, piemēram, ekzēmu, psoriāzi un akni, jo līdzsvaro sebuma (ādas tauku) ražošanu, tādējādi novēršot poru aizsprostojumus un iekaisumus.

Šīs taukskābes ir svarīgas arī ādas šūnu membrānu veselībai, kas nodrošina šūnu spēju atjaunoties un uzsūkt barības vielas, tādējādi uzturot ādu tvirtu un jauneklīgu. Omega-3 taukskābes uzlabo asinsriti, veicinot ādas apgādi ar skābekli un barības vielām un palīdzot tai izskatīties veselīgai un dzīvīgai. Turklāt Vitamīns F arī aizsargā ādu no kaitīgiem ārējiem faktoriem, piemēram, piesārņojuma un saules bojājumiem, veicinot ādas atjaunošanās spējas un novēršot priekšlaicīgu novecošanos.

Lai uzņemtu pietiekami daudz vitamīna F, ieteicams lietot pārtikas produktus, kas bagāti ar Omega-3 un Omega-6 taukskābēm.

Lieliski avoti ir taukainas zivis, piemēram, lasis, skumbrija un siļķe, kā arī linsēklas, čia sēklas, valrieksti un augu eļļas, piemēram, linsēklu vai saulespuķu eļļa. Tāpat var izmantot omega-3 uztura bagātinātājus, īpaši, ja uzturā ir grūti uzņemt pietiekamu labo taukskābju daudzumu.

K vitamīns

K vitamīns ir pazīstams ar savu spēju palīdzēt ādas dziedēšanas procesos un mazināt tādus ādas defektus kā zilumi, rētas un tumšie loki zem acīm. Tas veicina asins recēšanu un palīdz ātrāk sadziedēt brūces un operāciju rētas.

K vitamīns var palīdzēt arī samazināt redzamo asinsvadu tīklu (kuperozi) un izlīdzināt ādas toni, tāpēc tas bieži tiek izmantots produktos, kas paredzēti ādas toņa izlīdzināšanai.

Lai uzņemtu pietiekami daudz K vitamīna, uzturā ieteicams lietot zaļos lapu dārzeņus, piemēram, spinātus, kāpostus un brokoļus, kā arī fermentētus piena produktus un kvalitatīvu olīveļļu. K vitamīns bieži ir atrodams arī krēmos un serumos, kas paredzēti tumšo loku vai zilumu mazināšanai. Kaut gan šis vitamīns nav tik plaši pazīstams kā citi ādas kopšanas vitamīni, tas ir būtisks ādas veselības un dziedēšanas procesu veicināšanai. Regulāra K vitamīna lietošana uzturā un kopšanas produktos var palīdzēt sasniegt vienmērīgāku un veselīgāku ādas toni.

Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu