/nginx/o/2025/04/23/16793700t1h906f.jpg)
Pavasarī, kad daba mostas, arī mūsu organisms prasa īpašu uzmanību. Šajā sezonā ir īpaši svarīgi rūpēties par enerģijas atjaunošanu un imunitātes stiprināšanu pēc garās ziemas. Kādi uztura principi palīdzēs sasniegt šos mērķus? Kā pareizi izvēlēties sezonālos produktus un bagātināt uzturu ar nepieciešamajām vielām? Par to mēs runāsim šajā rakstā, piedāvājot "Apotheka" farmaceites asistentes Agneses Jursas ieteikumus.
Sezonāli pārtikas produkti – dabīgs veids imunitātes uzlabošanai
Pavasarī Latvijas siltumnīcās un pārtikas veikalos sāk parādīties pirmie sezonas produkti – gurķi, redīsi, salātlapas, sīpolloki un sparģeļi, ka arī maija otrajā pusē jau paradās zemenes. Produkti ir īpaši bagāti ar vitamīnu C, antioksidantiem, kas stiprina imunitāti, un šķiedrvielām, kas palīdz attīrīt organismu un uzlabot vielmaiņu.
Īpaša vieta pavasara uzturā ir arī kļavu un bērzu sulām – šie dabīgie dzērieni satur minerālvielas (piemēram, kāliju, kalciju un magniju), aminoskābes un antioksidantus. Tie palīdz attīrīt organismu, uzlabot nieru darbību un nodrošina vieglu, dabisku atspirdzinājumu.
Farmaceita asistente Agnese Jursa uzsver: "Latvijā pavasarī pieejamie dārzeņi un sulas ir īsts organisma atbalsts pēc garās ziemas. Svaigi redīsi, salātlapas un gurķi palīdz attīrīt organismu un nodrošināt svarīgas uzturvielas, savukārt
bērzu un kļavu sula ir dabiska detoksikācija bez jebkādiem mākslīgiem līdzekļiem. Šos produktus ir vērts iekļaut uzturā jau no pirmajām pavasara nedēļām."
Pavasarī nedrīkstam aizmirst arī par vietējiem savvaļas augiem – mūsu pašu gārsu, nātrēm, pienenēm un skābenēm, kas ir pieejami jau pašā sezonas sākumā.
Gārsa ('Aegopodium podagraria') ir bagāta ar vitamīnu C, kalciju un magniju, un tai piemīt attīrošas un pretiekaisuma īpašības. To var izmantot svaigā veidā salātos vai zupās, līdzīgi kā spinātus.
Nātre ('Urtica dioica') ir īsts “zaļais superprodukts”, jo satur dzelzi, folijskābi, K vitamīnu un hlorofilu. Nātru lietošana palīdz atjaunot asins sastāvu, uzlabo vielmaiņu un nostiprina imunitāti. Tās var izmantot tējās, biezzupās vai kā piedevu kokteiļiem.
Pieneņu ('Taraxacum officinale') lapas ir bagātas ar vitamīniem A, C un K, arī antioksidantiem un šķiedrvielām. Tās veicina žults sekrēciju, uzlabo gremošanu un palīdz detoksikācijas procesos. Svaigas pieneņu lapas var lieliski papildināt salātus, bet vārītas – piešķirt interesantu niansi zupām un sautējumiem.
Skābenes ('Rumex acetosa') satur daudz vitamīna C, kā arī dzelzi un antioksidantus, kas stiprina imūnsistēmu un palīdz cīnīties ar nogurumu. Skābenēm piemīt atsvaidzinoša, viegli skāba garša, un tās bieži tiek izmantotas tradicionālajās zupās, biezeņos vai kā piedeva olu ēdieniem.
Farmaceita asistente norāda: "Pavasara zaļumi, piemēram, gārsa un nātres, ir izcils piemērs, kā daba pati dod mums to, kas nepieciešams organisma atveseļošanai pēc ziemas. Tie palīdz attīrīt organismu no toksīniem, uzlabot asinsriti un stiprināt imunitāti. Turklāt tie ir pieejami tepat mūsu dabā, un tos var lietot gan svaigā, gan termiski apstrādātā veidā."
Šie pirmie zaļumi ne tikai uzlabo uztura vērtību, bet arī piešķir ēdieniem pavasarīgu svaigumu un aromātu. Tie ir lieliska alternatīva importētajiem dārzeņiem un palīdz atgriezties pie dabīgiem, veselīgiem ēšanas paradumiem.
Prebiotikas un probiotikas zarnu mikrofloras atjaunošanai
Zarnu veselība ir cieši saistīta ar mūsu imunitāti. Pavasarī ir īpaši svarīgi rūpēties par līdzsvaru zarnu mikroflorā, tāpēc ieteicams lietot skābpiena un skābētus produktus, kas satur probiotikas (piemēram, kefīrs, kimči, skābēti kāposti) un prebiotikas saturošus produktus (piemēram, ķiploki, sīpoli, āboli, čia sēklas, linsēklas). Šie produkti palīdz atjaunot un stiprināt zarnu mikrofloru, kas ir svarīgi mūsu imunitātes stiprināšanai.
"Zarnu mikroflora ir mūsu imunitātes pirmā aizsardzības līnija. Pavasarī, kad mainās mūsu ēdienkartes sastāvs, ir svarīgi iekļaut uzturā fermentētus pārtikas produktus, kas satur probiotikas.
Tas palīdz atjaunot līdzsvaru mikroflorā, kas, savukārt, veicina efektīvāku imūnsistēmas darbību," skaidro Agnese Jursa.
Uztura bagātinātāji un vitamīni pavasarī
Pienākot pavasarim, organismā bieži vien ir izsīkuši vērīgo vitamīnu un minerālvielu krājumi, un tos nepieciešams papildināt. C vitamīns palīdz uzlabot organisma spēju cīnīties ar infekcijām un atbalstīt ādas veselību. Arī D vitamīns ir svarīgs pēc ziemas, kad bieži vien ir trūcis saules gaismas, jo tas veicina kalcija uzsūkšanos un imūnsistēmas darbību. Tāpat cinks un magnijs ir būtiskas minerālvielas, kas uzlabo imunitāti un palīdz tikt galā ar pavasara nogurumu. Agnese Jursa uzsver, ka
ir svarīgi apsvērt uztura bagātinātāju lietošanu, it īpaši tad, ja ziemas periodā lielākoties esi pavadījis laiku iekštelpās.
Sabalansēta uztura nozīme
Lai saglabātu enerģiju un stiprinātu imunitāti, nepieciešams pilnvērtīgs un līdzsvarots uzturs. Pavasarī, kad dienas kļūst garākas, ir svarīgi izvēlēties vieglākus, bet pilnvērtīgus ēdienus, kas uzlabo gremošanu un palīdz saglabāt enerģiju visas dienas garumā.
Olbaltumvielas, piemēram, vistas gaļa, zivis vai augu valsts produkti (tofu, pākšaugi), ir galvenais mūsu ķermeņa celtniecības materiāls. Veselīgie tauki (olīveļļa, avokado, rieksti) un kompleksie ogļhidrāti (pilngraudu produkti, piemēram, auzu pārslas, bulgurs, kuskuss, brūnie rīsi) palīdz saglabāt stabilu enerģijas līmeni un veicina labu pašsajūtu.
Ir svarīgi dzert pietiekami daudz ūdens, kā arī izvēlēties dzērienus, kas bagātināti ar vitamīniem, piemēram, zāļu tējas vai bērzu sulas. Agnese Jursa skaidro:
"Lai atjaunotu enerģiju, ir svarīgi dzert pietiekami daudz šķidruma un izvēlēties dzērienus, kas ne tikai veldzē, bet arī palīdz atjaunot minerālvielu līdzsvaru. Ūdens un dažādas zāļu tējas ir lieliska izvēle."
Veselīgs pavasaris sākas ar uztura izmaiņām
Pavasaris ir ideāls laiks, lai veiktu mazas, bet nozīmīgas izmaiņas savos uztura paradumos. Sāciet ar sezonālo produktu iekļaušanu ēdienkartē, izmēģiniet jaunas tējas vai fermentētus produktus, kā arī neaizmirstiet par vitamīniem un minerālvielām.
"Ja plānojat ieviest uztura izmaiņas, ir svarīgi darīt to pakāpeniski.
Sāciet ar nelielām izmaiņām, piemēram, nomainot ziemas dārzeņus pret pavasara sezonas pirmajiem dārzeņiem un zaļumiem. Ir vērts vismaz uz laiku atpūtināt organismu no sātīgiem gaļas ēdieniem, aizstājot tos ar pākšaugiem, zivīm un liesiem piena produktiem," iesaka farmaceita asistente.
Pavasarī ir svarīgi uzņemt nepieciešamās uzturvielas, lai atjaunotu enerģiju un stiprinātu imunitāti. Pareizais uzturs, bagāts ar vitamīniem, minerālvielām un veselīgajiem taukiem, palīdzēs organismam atjaunoties pēc ziemas un sagatavoties vasaras izaicinājumiem.
Raksts tapis sadarbībā ar "Apotheka".